COVID-19 în MOLDOVA

Ce poate afla un specialist doar prin studierea ecranului telefonului tău

Ce poate afla un specialist doar prin studierea ecranului telefonului tău

O echipă de cercetători de la Universitatea din San Diego, California a folosit o metodă numită spectometrie de masă pentru a testa 500 de mostre prelevate de pe telefoanele mobile și de pe mîinile a 40 de adulți.

Iar rezultatele dezvăluie o cantitate surprinzătoare de informații despre aceștia.

Astfel, cercetătorii au comparat moleculele identificate într-o bază de date amplă și au reușit să producă un profil al stilului de viață pentru orice utilizator. Mai exact, aceștia au reușit să identifice după moleculele lăsate pe telefonul mobil dacă utilizatorul e femeie, ce fel de produse cosmetice folosește, dacă își vopsește părul, dacă bea cafea, ce fel de mîncare îi place, ce ar alege între vin și bere.


Mai mult, cercetătorii au putut afla și dacă ia tratament pentru depresie și dacă folosește loțiune solară, iar lista e mult mai lungă ceea ce înseamnă că telefonul mobil știe aproape totul despre tine.

„Majoritatea moleculelor sînt transferate de pe piele, mîni și transpirație pe telefoanele utilizatorilor. Cremele de protecție solară și cele împotriva țînțarilor rezistă ceva mai mult pe telefoane, chiar dacă nu sînt folosite des", a declarat Amina Boslimani, unul dintre oamenii de știință implicați în studiu.

De asemenea, cercetătorii sînt încrezători că, în viitor, ar putea identifica posesorul unui obiect fără a fi necesare amprente, să verifice dacă pacienții își iau medicamentele și să obțină informații legate de expunerea la poluare. „Avînd în vedere că o persoană obișnuită are în jur de 1.000 de microbi diferiți pe piele, studiul e promițător", au declarat oamenii de știință.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load