COVID-19 în MOLDOVA

Ce pierdem, uitînd de scrisul de mînă

Ce pierdem, uitînd de scrisul de mînă

Scrisul este ca o formă a rugăciunii”, spunea Franz Kafka. În 1999, în Statele Unite ale Americii, un studiu efectuat de către Asociația Medicală Americană a avut drept scop analizarea efectelor benefice ale scrisului asupra cîtorva pacienți care sufereau de diferite patologii.

Au fost supuși testului oameni cu astm bronșic, ce și-au așternut pe hîrtie îngrijorările legate de propria afecțiune sau cei care aveau artrită reumatoidă și acuzau dureri insuportabile, scrie impact.ro.

După ce metoda a fost folosită mai multe zile, astmaticii respirau mai bine, iar durerile la suferinzii de artrită se calmau, chiar dacă nu în totalitate. Scriind, pacienții au avut impresia că s-au eliberat de tot ceea ce-i îngrijorează și au încercat să găsească soluții.

Avantajele scrisului ca terapie


1.Scrisul încurajează creativitatea

Orice scriere presupune a fi creație, ne ajută să ne exprimăm mai bine, să căutăm noi soluții, noi idei, să ne imaginăm și să visăm. Ca să facem acest lucru, Oscar Wilde spunea că „există doar două reguli de scriere: să ai ceva de spus și să spui asta.”

2.Scrisul ajută să vă gestionați emoțiile

Atunci cînd scriem,nu facem decît să ne transformăm toate emoțiile pe hîrtie. Nu este ceva neobișnuit pentru noi să plîngem sau să rîdem în timp ce scriem. Cu toate acestea, ceea ce transmitem prin scris ne ajută să gestionăm respectivele emoții și să învățăm să le trăim din alt unghi de vedere.

3.Scrisul oferă posibilitatea să vă cunoașteți mai bine

Ce v-ați propus să scrieți pleacă de la inimă, de la ființa voastră profundă. Astfel, exprimarea cu cuvintele voastre a ceea ce simțiți vă va permite să vă cunoașteți mai bine, să vedeți cît de mult vă influențează circumstanțele vieții, să analizați furiile ori frustrările pe care le simțiți. Nimeni nu vă împiedică să dați și titluri fragmentelor concepute.

4.Scrisul oferă ocazia să împărtășiți sentimente

Tot ceea ce așterneți pe hîrtie poate rămîne doar pentru voi sau poate fi arătat altora, pentru a împărtăși cu ei simțămintele, gîndurile, experiențele voastre. A arăta cuiva ce ați scris dă naștere unor puncte de vedere diferite, în vreme ce alții pot simți empatie pentru voi.

Tehnici de scriere terapeutică

Pentru a începe, aveți nevoie de un stilou și o foaie de hîrtie. Vă așezati, apoi, într-un loc unde să fiți singuri, să nu vă deranjeze vreun zgomot, pe care îl puteți înlocui cu o muzică în surdină. Dacă mai aveți și lumînări parfumate în jur, atmosfera de scris este propice.

Cel mai important lucru este să dați frîu liber imaginației și să urmați cel puțin două sfaturi:

  • Scrieți 20 de minute pe zi timp de patru zile

Scrieți în mod automat despre tot ce vă trece prin cap, fără să vă faceți griji cu privire la semnificația propozițiilor, ortografiei etc. Puteți scrie despre problemele care vă privesc cel mai mult sau despre aspecte ale vieții dvs. ce par a fi cele mai importante, dureri, frici, frustrări.

  • Distribuiți ceea ce ați scris sau păstrați pentru dvs., nu contează, dar nu încetați să scrieți

Dacă există cineva de care aveți nevoie să rezolvați o problemă, scrieți-i o scrisoare, chiar dacă nu i-o veți trimite, chiar dacă acea persoană nu o citește. Și, mai presus de toate, scrieți-vă povestea, dați-i un sfîrșit fericit și trăiți-o!

În concluzie, exercițiile terapeutice de scriere sînt de mare ajutor, mai ales în momentele în care oricare dintre noi nu se simte bine sau cînd este nevoie de mai multă încredere.

Scrisul vă învață să vă ordonați gîndurile și să vă “reciclați” sentimentele. În plus, scrisul reprezintă un sprijin emoțional important, pe care, adesea, oamenii nu vi-l pot oferi sau nu sînt capabili să vi-l ofere.

„Pentru mine, să scrii înseamnă să trăiești, să te descoperi, să fii arheologul sinelui interior. Căutați și veți găsi în fiecare dintre voi: criminalul și sfîntul, eroul și lașul”, citîndu-l pe Jose Luis Sampedro.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load