Ce nu ştiai despre persoanele cu ochi albaştri

Ce nu ştiai despre persoanele cu ochi albaştri

Persoanele cu ochii deschişi la culoare sînt predispuse unor afecţiuni oftalmologice, scrie stirileprotv.ro.

Explicaţia este simplă: ochii albaştri sau verzi au irisul, cristalinul şi retina mai ''slabe'', deoarece conţin o cantitate mai mică de melanină (pigmentul care se găseşte în ochi, păr sau piele).

Stirileprotv.ro scrie că aceste persoane sînt predispuse alergiilor sau astmului bronşic, dar şi altor probleme. ''Pacienţii pot avea o pupilă care se dilată mai mult şi, din acest motiv, o cantitate mai mare de radiaţii ultraviolete ajunge în cristalin, iar aceste persoane pot face mai frecvent cataractă'', explică dr. Mihaela Simion, medic primar oftalmolog.

Cataracta este în mod normal o afecţiune a vîrstei a doua, care se manifestă prin scăderea acuităţii vizuale, în special la distanţă. În cazul persoanelor cu ochii mai deschişi la culoare, cataracta se poate instala mai devreme, iar persoanele care locuiesc la munte sau la mare sînt şi ele mai predispuse, deoarece cantitatea de ultraviolete este iarna de două ori mai mare decît la oraş. ''Radiaţia ultravioletă albastră e cea care degenerează retina şi pacienţii cu ochii deschişi suferă mai mult de degenerări ale retinei'', mai spune Mihaela Simion.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load