Ce gust au ouăle verzi şi ce spun specialiştii în gastronomie despre acestea

Ce gust au ouăle verzi şi ce spun specialiştii în gastronomie despre acestea

Creșterea găinilor de rasă poate deveni o activitate profitabilă dacă alegi să investești într-o rasă specială care promite să facă ouă cu colesterol aproape zero și cu un raport mai bun al elementelor nutritive.


În această cetgorie intră și rasa Araucana despre care se spune că produce cele mai sănătoase ouă, ușor de recunoscut după culoarea lor verzui-albăstrie.


Ce conțin ouăle găinilor Araucana?


Studiile efectuate pe ouă au arătat că gălbenuşul provenit de la găinile Araucana are un conţinut de grăsimi mai ridicat (270 mg/g gălbenuş) decît cel din ouăle de găină obișnuită (200 mg/g gălbenuş). De asemenea, ouăle Araucana au un raport mai mare între gălbenuş şi albuş (33/100 faţă de 23/100). Luînd în considerare greutatea medie a unui ou, ouăle Araucan furnizează: 4 g lipide; 219 mg colesterol şi 0,47 mg carotenoide per porție (un ou); în timp ce ouăle ISA Brown furnizează; 3 g lipide; 213 mg colesterol şi 0.50 mg carotenoide per porţie (un ou).


O caracteristică interesantă este compoziţia în acizi graşi a ouălor Araucana, care este diferită de cea a ouălor de găină autohtonă. Lipidele din gălbenuşul de ouă Araucana au un conţinut mai ridicat de acizi graşi mononesaturaţi, de acizi graşi polinesaturaţi EPA şi DHA (acizi omega-3 care se găsesc în cantităţi mari în grăsimea de peşte) şi un raport mai bun între acizii graşi omega-6/omega-3, comparativ cu ouăle ISA Brown.


Rasa Araucana nu est o rasă foarte performantă în ceea ce privește producția de ouă. Depune în medie 150-170 de ouă pe an, dacă sînt hrănite și tinute în adăposturi corespunzătoare.


“Nu are un ritm de ouat așa de bun ca și rasele specializate pe producția de ouă. Eu merg foarte mult pe rasa Araucana potîrnichiu sălbatic, din punctul meu de vedere această rasă este cea mai Araucană dintre Araucane. Este rasa salbatică ce și-a păstrat anumite caracteristici ale rasei din traiul în sălbăticie. Celelalte varietăți de culori se obțin prin infuzare, dar obții o culoare nouă cu riscul de a pierde mare parte din caracteristicile rasei”, a spus brașoveanul despre ”cea mai Araucană dintre Araucane”.


 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load