TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ce este memoria?

Ce este memoria?

În istoria omenirii au fost multe persoane remarcabile care au avut o memorie fenomenală.

Comandantul de oști Alexandru Suvorov, regele persan, Cirus, Alexandru cel Mare şi Iulius Cezar cunoșteau numele tuturor soldaţilor săi - pînă la 30 de mii de oameni.

Academicianul A. Ioffe utiliza după memorie tabelul de logaritmi. Filosoful Seneca a avut capacitatea de a repeta după memorie pînă la 2 mii de cuvinte ... Științific vorbind, memoria este o funcţie a psihicului, care constă în stabilirea, menţinerea şi reproducerea ulterioară a informaţiei, experienţei, sentimentelor şi componentelor procedurale (aptitudini şi deprinderi).

Tipuri de memorie


Memoria auditivă fixează ceea ce auzim, vizuală - ceea ce vedem, tactilă – ceea ce atingem. Memoria emoţională fixează sentimentele și emoțiile.

Ce determină calitatea memoriei?

Calitatea memoriei şi durata vieții intelectuale depind de o alimentare sănătoasă. La fel ca întreg corpul, creierul este compus din elemente care se conțin în alimente.

Ce substanţe sînt necesare pentru celulele creierului pentru a menţine o memorie buna?
Acizi graşi nesaturaţi. Ei alcătuiesc o treime din creier. Ei îmbunătăţesc circulaţia sîngelui. Cele mai bune surse de grăsimi "bune" - uleiurile de in, de măsline, soia, rapiță, floarea-soarelui, de arahide, specii marine de peşti.

Carbohidrații furnizează glucoză - "combustibil" pentru neuroni. Aşa-numiții carbohidrați "lenți" se găsesc în bucatele pe bază de cereale şi legume (cu excepţia morcovului și sfeclei).

Proteinele. Acestea conțin amino-acizi pe care corpul nostru nu le sintetizează. Sursele lor principale - peştele, cerealele şi leguminoasele.

Vitaminele grupei B – lideri în alimentarea creierului și a sistemului nervos.

Vitamina E este necesară pentru energie şi, împreună cu vitamina A pentru a proteja celulele. Vitaminele joaca un rol major în procesul de memorare, şi ele sînt întotdeauna necesare. Se conțin în pîinea cu tărîțe, mazăre, nuci, hrișcă și alte cereale.

Minerale şi microelemente. Pentru memorie sînt importante fierul, magneziul, zincul pentru concentrarea atenţiei. Surse: merele verzi, ardeii dulci, stafidele, caisele uscate.

Greutatea creierului alcătuiește doar 2-3% din greutatea corporală, însă el consumă circa 20% a energiei obţinute din alimente.

Viteza activității creierului este stimulată de așa microelemente, cum ar fi potasiul şi calciul. În momentele cele mai intense din viață este indicat să includeți în alimentație brînză, roşii, prune și caise uscate.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load