Care sînt afecţiunile pielii care se pot agrava în sezonul rece

Care sînt afecţiunile pielii care se pot agrava în sezonul rece

În timpul sezonului rece, pielea noastră poate poate avea de suferit dacă nu este îngrijită corespunzător. Frigul şi vîntul deteriorează filmul hidrolipidic al pielii şi astfel pot apărea diferite probleme, iar anumite afecţiuni dermatologice pot fi exacerbate.


În general, indicat să prevenim toate aceste probleme urmînd sfaturile medicului dermatolog şi folosind creme hidratante şi articole vestimentare care protejează pielea, cum sînt mînuşile, fularul, căciula şi ciorapii groşi.


Tegumentul feţei trebuie hidratat zilnic cu ajutorul unei creme, iar buzele cu un balsam special. ''În cazul în care mergeţi la munte, aplicaţi cremă cu factor de protecţie solară, deoarece radiaţiile ultraviolete sînt reflectate şi de zăpadă şi pot provoca arsuri solare, cel mai frecvent la nivelul nasului şi obrajilor. 


Se recomandă băi calde, nu fierbinţi, cu un săpun cît mai blînd, urmate de tamponarea blandă a pielii cu prosopul (fără o frecare energică). După baie se va aplica o cremă de corp emolientă pe întreg corpul.


Problemele cutaneo-mucoase care apar iarna pot  lua o formă uşoară, cum ar fi uscăciunea pielii (xeroza cutanată, vizibilă la nivelul feţei, buzelor , coatelor , genunchilor şi gambelor), eczeme, cea mai frecventă fiind eczema fisurară a mîinilor, pînă la situaţii mai grave, cum sînt degerăturile cu  necroza tegumentului.


Simptomele supărătoare resimţite de pacienţi: pruritul (mîncărimea) şi usturimea sau durere’’, precizează dermatologul Proca Ancuţa pentru Ce se întîmplă, doctore?


Iată care sînt, în opinia specialistului, afecţiunile ce pot deveni mai supărătoare în anotimpul rece!


Keratoza foliculară (pilară) este o afecţiune frecventă, caracterizată de aparţia unor mici papule (bubiţe), aspre la palpare, predominant în zona  braţelor. Se manifestă adesea în anotimpul rece, cînd uscăciunea pielii este accentuată.  


Cremele şi loţiunile îmbunătăţesc aspectul pielii, cu condiţia să fie folosite constant.  Afecţiunea este cronică, cu perioade de remisiune şi exacerbare şi poate fi controlată prin aplicarea constantă de creme de îngrijire.  Se recomandă  evitarea produselor de spalare agresive, care usucă pielea.


Eczema fisurară apare mai frecvent în sezonul rece,  predominant la nivelul mîinilor . Prevenirea acestei afecţiuni constă în purtarea unor mînuşi, folosirea săpunurilor blînde şi aplicarea unor creme  emoliente. În unele cazuri,  cînd apar fisuri,  mîncărime şi usturime, se poate folosi o cremă cu conţinut de corticoizi  şi antibiotic, pentru a preveni suprainfectarea . De asemenea, se recomandă folosirea  mînuşilor de cauciuc la treburile casnice.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load