Care a fost cauza decesului lui Stalin

Care a fost cauza decesului lui Stalin

Pe data de 5 martie 1953, Iosif Vissarionovici Stalin s-a stins din viaţă, la vîrsta de 74 de ani.

Iosif Vissarionovici Stalin s-a născut la 18 decembrie 1878 în oraşul Gori, aflat la vremea aceea în Imperiul Rus. Numele lui real era Iosif Vissarionovici Djugașvili. A fost al patrulea copil al unei familii sărace. Cei trei fraţi ai săi au murit la vîrste fragede.

A studiat la Seminarul Teologic din Tiflis, iar în timpul studiilor s-a înscris în organizaţia secretă Messame Dassy, care susţinea independenţa Georgiei. Aici intră pentru prima dată în contact cu ideile lui Karl Marx. A încercat apoi să le insufle colegilor din seminar aceste concepţii, dar a fost exmatriculat în anul 1899. În 1901 s-a înscris in Partidul Social Democrat al Muncii şi a sprijinit organizarea rezistenţei împotriva ţarismului.

În noiembrie 1917, Lenin îl răsplăteşte pentru sprijinirea Revoluţiei din Octombrie, numindu-l comisar al naţionalităţilor. Stalin a sprijinit politica economică a lui Lenin, fapt pentru care acesta îl numeşte în anul 1922 secretar general al Partidului Comunist. Dupa ce Lenin a paralizat, Stalin i-a eliminat din partid pe susţinătorii lui Lev Troţki, principalul său rival la conducerea partidului. Troţki avea susţinerea lui Lenin, însă acesta a murit inainte de a lua măsuri impotriva lui Stalin, care a devenit liderul Partidului Comunist din U.R.S.S.

În 1928, Stalin lansează ideea planurilor cincinale. Cei care le sabotau erau fie împuşcati, fie trimişi să muncească forţat la construirea caii ferate din Siberia sau la canalul de la Marea Baltică.

Între 1945 şi 1948, Stalin s-a străduit să instaureze regimul comunist în România, Bulgaria, Ungaria, Germania de Est, Polonia şi Cehoslovacia. În 1948, Stalin a ordonat blocada economică din Berlin, sperînd sa poată controla Germania, iar în 1950 l-a încurajat pe Kim Il Sung, conducătorul comunist al Coreei de Nord,  să invadeze Coreea de Sud.

La începutul lunii martie a anului 1953, Stalin a participat la un dineu alături de viitorii prim-miniştri Gheorghi Malenkov, Nicolai Bulganin şi Nikita Hruşciov. La sfîrşitul petrecerii, liderul comunist s-a retras, deoarece acuza dureri puternice în piept. Pe data de 5 martie 1953, Iosif Vissarionovici Stalin s-a stins din viaţă, la vîrsta de 74 de ani. Presupusa cauză a decesului este infarct miocardic.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load