Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Bolile care se agravează vara

28 aug. 2019,, 05:01   Externe
3559 0

Căldura excesivă, uscăciunea aerului, modificarea presiunii atmosferice, transpirația abundentă care duce la deshidratare sînt factori ce pot perturba buna funcționare a organismului. Iar anumite boli se pot acutiza în timpul anotimpului călduros.

Litiaza renală

Schimbarea climatică nu afectează doar planeta, ci și sănătatatea noastră. Un studiu al Universității din Texas a descoperit că incidența pietrelor la rinichi crește cînd se înregistrează, pe termen lung, temperaturi-record. Pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi, care sînt alcătuite din minerale și săruri acide, trebuie să te hidratezi foarte bine pe caniculă. Alimentația zilnică trebuie să fie mai săracă în proteine, zahăr și sare.

Astmul

Capriciile verii pot cauza neplăceri celor ce suferă de astm. Temperatura aerului care se schimbă brusc – ca înainte de o furtună – aduce simptome de astm. Suferinzii pot avea și probleme cu respirația în aerul poluat de afară, precum și cînd nivelul ozonului este ridicat, lucru care se întîmplă cel mai adesea vara. Dacă ai astm, cea mai bună protecție este prevenția: să verifici zilnic calitatea aerului și să stai cît mai mult în interior dacă vremea este de natură să te îngrijoreze.


Afecțiunile autoimune

Mulți suferinzi de scleroză multiplă constată că temperatura ridicată le agravează simptomele. De fapt, un vechi test pentru depistarea sclerozei multiple presupunea imersarea pacientului într-o baie fierbinte, pentru a vedea dacă persoana prezintă simptome neurologice. Semnele unei alte boli autoimune, lupusul, se intensifică pe timp de vară. La trei sferturi din suferinzii de lupus, razele soarelui cauzează erupții pe piele, oboseală și dureri articulare. De aceea, se indică purtarea pantalonilor lungi, ușori, a bluzelor cu mîneci lungi și a pălăriilor, precum și utilizarea
produselor cu factor de protecție solară.

Bine de știut!

Medicamentele antialergice, antihipertensive și decongestionante nazale afectează capacitatea de reglare a temperaturii corpului în timpul zilelor caniculare.

Cuperoza

Expunerea la soare, temperaturile ridicate și vîntul pot înrăutăți semnele cuperozei. Dacă suferi de acest tip de inflamație, care aduce înroșirea pielii, umflături, iritarea ochilor și îngroșarea pielii din jurul feței, trebuie să aplici o cremă cu protecție solară cu cel puțin 30 de minute înainte să ieși afară și apoi din nou, din 2 în 2 ore. Evită soarele cel mai puternic, între orele 10.00 și 16.00, și protejează-ți fața și ochii cu o pălărie cu boruri largi și ochelari de soare.

Atenție! Soarele provoacă vasodilatarea capilarelor, de aceea protecția contra razelor ultraviolete e obligatorie.

Bolile cardiovasculare

Canicula afectează persoanele care suferă de boli cardiovasculare sau care prezintă risc ridicat pentru acestea. Asta, fiindcă temperatura ridicată crește ritmul cardiac și scade tensiunea arterială. E posibil ca inima slabă să nu mai poată pompa destul sînge: corpul se răcorește mai greu și se supraîncălzește rapid. Dacă ai probleme cu inima, este recomandat să stai în casă în zilele fierbinți, să consumi suficiente lichide și să renunți la cafea și alcool pentru a te menține hidratată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?