Ce benficii nemaiauzite aduc călătoriile

Ce benficii nemaiauzite aduc călătoriile

Fie că mergi ocazional într-un city break, îți iei un concediu sezonier sau ești un adevărat împătimit al călătoritului, cu siguranță ai observat prin prisma experienței personale cît de bine îți prinde o pauză de la activitățile zilnice, de la lucru, termene limită sau examene.


Te simți revigorat, calm și pregătit să-ți reiei activitățile la întoarcere cu un plus de energie. 


Iată care sînt beneficiile mai puțin știute ale călătoritului


#1 Te menține în formă


Probabil te gîndești că întreg scopul unei călătorii este să te relaxezi și să nu faci prea mult efort, mai ales fizic. Însă, multe persoane nu realizează cît de mult se mișcă în timpul unei călătorii. Fie că încerci un nou sport alături de prieteni, fie că te plimbi mult pe jos (pe plajă, pe străzile orașului), chiar și căratul de bagaje grele pe o distanță mare te va ajuta să arzi calorii. Cea mai bună veste? Călătoritul te menține în formă în cel mai plăcut mod. Te vei distra și nici nu vei simți că faci efort!


#2 Crește nivelul de empatie și deschidere față de nou


Călătoritul în zone cu o cultură diferită, contactul cu oameni și moduri de gîndire diferite ne provoacă să ne analizăm propriile percepții și să fim mult mai deschiși în fața noului. Dacă provii dintr-o societate estică închisă și vizitezi țări din Occident sau invers, șansele sînt destul de mari să iei contact cu realități sau mentalități diferite de ceea ce ai experimentat pînă atunci. Astfel, la întoarcerea în țara natală, vei fi mai tolerant față de anumite situații, obiceiuri sau moduri de viață, dar și mai empatic față de oamenii care nu sînt la fel ca tine.


#3 Îți crește imunitatea


Atunci cînd călătorești, ești expus la medii diferite, dar și la o serie de microbi sau patogeni necunoscuți, astfel că organismul tău va dezvolta o rezistență mai mare, va crea anticorpi puternici pentru a te proteja. Corpul tău se va adapta unor condiții de mediu diferite și te vei bucura de o imunitate crescută.


 #4 Scade nivelul de stres


După cum probabil intuiai, călătoritul este una dintre cele mai plăcute metode anti-stres la care poți apela. Însă, știai că starea de relaxare și de fericire se poate menține și cîteva săptămîni după concediu? Un motiv în plus să îți acorzi periodic o mini vacanță! Așadar, împachetează-ți lucrurile, pregătește-ți un set de trollere și planifică-ți următoarea călătorie! Vei vedea cu siguranță efectele benefice odată cu revenirea la lucru – productivitate mai mare, capacitate de concentrare crescută și o stare de bine pe care o vei transmite tuturor colegilor.


#5 Stimulează creativitatea


Dacă lucrezi într-un domeniu care implică într-o mare măsură gîndirea creativă, sau ai un hobby care presupune originalitate (modă, muzică, scris), vei fi încîntat să afli că data viitoare cînd nu ai inspirație, ai la îndemînă o soluție plăcută și accesibilă – planificarea unei călătorii.


Influența pozitivă a călătoriilor asupra creativității a fost demonstrată și printr-un studiu realizat de Columbia Business School. Directorii de creație de la casele de modă cu experiențe profesionale dobîndite prin călătorii în străinătate au arătat un potențial creativ semnificativ, o gîndire originală și potențial de avansare în carieră mult mai mare.


#6 Îmbunătățește starea de sănătate a inimii și a creierului


Călătoritul te ajută să-ți menții inima tînără, scade tensiunea și riscul de diabet sau accident cardiovascular. Acest lucru a fost dovedit și de oamenii de știință. Un studiu efectuat pe o perioadă de 20 ani, început în 1948 a arătat că femeile care mergeau în vacanță o dată la 6 ani sau mai rar aveau un risc de 8 ori mai mare să se îmbolnăvească de inimă decît cele care călătoreau de cel puțin două ori pe an.


Acestea sînt doar cîteva dintre beneficiile nebănuite ale călătoriilor, dar și argumente în plus pentru care să-ți rezervi următorul concediu în avans. Nu doar că vei socializa cu oameni noi și te vei distra, dar te vei menține sănătos fizic și mental, vei fi mult mai fericit și mai creativ. Ce ți-ai putea dori mai mult? Pune-ți toate visele în bagaj și pornește la drum! 


 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load