Autobuzele ghidate care merg pe șine de beton (FOTO)

Autobuzele ghidate care merg pe șine de beton (FOTO)

Între Cambridge, Huntingdon și St Ives – Anglia, există o șosea inedită creată special pentru circulația autobuzelor. Ruta specială constă în două șine înguste de beton în locul unui drum asfaltat în mod clasic.

Autobuzele se deplasează deasupra șinelor paralele, la fel ca un tren sau un tramvai. Ating viteze de 90 km pe oră, iar șoferii nu trebuie decît să țină volanul drept. Autobuzele sînt echipate cu roți speciale de ghidare care cuplează bordurile scurte pe ambele părți ale ghidajului. Aceste roți de ghidare împing mecanismul de direcție al magistralei, menținîndu-l centrat pe pistă. Pe un drum normal, autobuzul se comportă ca un autobuz obișnuit și este condus în mod normal.

Aceasta nu este prima magistrală ghidată în Regatul Unit – o pistă experimentală de 600 de metri lungime a funcționat între 1984 și 1987 în orașul Birmingham. În Mannheim, Germania, din 1992 și pînă în 2005, un autobuz ghidat a împărțit aliniamentul tramvaiului pentru cîteva sute de metri, ceea ce a permis vehiculului să nu rămînă blocat în trafic. Linia a fost scoasă din uz după ce autobuzul echipat cu roți de ghidare a fost retras din flotă din cauza vechimii sale.

Cambusgeshire Guided Busway, deschisă în august 2011, este cea mai lungă șosea ghidată din lume, cu o lungime de 25 km. Anual, circa 2,5 milioane de călătorii merge cu astfel de autobuze ghidate. Potrivit autoritătilor din Cambridgeshire, 24% dintre cetățeni au renunțat să mai meargă la serviciu cu mașinile persoanele după introducerea rutei.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load