Astronomii au descoperit cel mai vechi roi de galaxii

Astronomii au descoperit cel mai vechi roi de galaxii

Galaxiile descoperite au doar 700.000 de ani mai puţin faţă de vechimea întregului Univers.


O echipă internaţională de astronomi a reuşit să identifice cel mai vechi roi de galaxii din istoria Universului, oamenii de ştiinţă aproximînd vîrsta acestora la circa 13 miliarde de ani.


Oamenii de ştiinţă care au lucrat în cadrul acestui proiect explică faptul că cele 12 galaxii sînt cel mai vechi proto-roi de galaxii identificat până în prezent, notează Live Science.


Această descoperire a fost realizată pornind de la o alta, de acum un deceniu. Mai exact, aceeaşi echipă a reuşit să identifice o galaxie gigantică, pe care au numit-o Himiko. Cercetătorii au remarcat faptul că celelalte 11 galaxii nu erau atrase către aceasta, Himiko aflându-se la marginea proto-roiului de galaxii. Oamenii de ştiinţă explică faptul că, după standardele galaxiilor moderne, acestea 12 nu reprezintă un roi propriu-zis.


„Nu este neobişnuit să identificăm un roi de galaxii în proximitatea unui obiect masiv precum Himiko”, explică cercetătorii în studiul lor. „Totuşi, în mod surpinzător, Himiko nu se află în mijlocul roiului, ci la marginea acestuia, la 500.000 de ani-lumină faţă de centru”, a declarat Masami Ouchi, membră a echipei care a realizat descoperirea şi astronom al Observatorului Astronomic Naţional al Japoniei.


Astronomii au observat de-a lungul timpului faptul că roiurile de galaxii nu sunt distribuite în mod omogen în întregul Univers, acest fapt afectînd capacitatea galaxiilor de a produce noi stele. Astfel, în cazul galaxiilor mai dense poate fi remarcată o scădere a „producţiei” de stele, în timp ce în galaxiile mai puţin dense se observă un număr mai mare de stele care se formează.


Totuşi, în cazul Universului primordial, situaţia pare a fi fost inversată, scrie descopera.ro. Galaxiile din roiurile dense dădeau naştere într-un ritm mai rapid unor noi stele, în comparaţie cu galaxiile mai puţin dense.


Chiar şi în aceste condiţii, descoperiri precum cea de faţă au loc foarte rar şi nu sunt înţelese pe deplin. Cercetătorii explică faptul că cu cît încearcă să găsească lumini mai vechi în Univers, cu atît mai mult se confruntă cu eşecuri, una dintre explicaţiile acestora este că norii de praf cosmic estompează luminile primordiale să ajungă pînă la telescoapele lor.


Studiul citat a fost publicat în The Astrophysical Journal şi pe serverul arXiv.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load