Astăzi este sărbătorit Sfîntul Grigorie Teologul

Astăzi este sărbătorit Sfîntul Grigorie Teologul

La 7 februarie creștinii ortodocși îl serbează pe Sfîntul Ierarh Grigorie Teologul de Nazianz (329-389), care s-a născut la Arianz, în partea de sud-vest a Capadociei, în secolul al IV-lea, într-o familie de aristocraţi. Tatăl lui era episcop, iar mama sa se trăgea dintr-o familie creștină.

A primit o educaţie aleasă acasă, a studiat la Cezareea Capadociei, Cezareea Palestinei şi la Alexandria, cunoscînd de tînăr toată învățătura vremii sale. Mai tîrziu a fost trimis la Atena, unde a învățat ritorica, geometria, astronomia, lucrările lui Platon și Aristotel. Aici îl cunoaște pe Vasile cel Mare, viitorul arhiepiscop al Cezareei Capadociei.

După încheierea studiilor, Sfîntul Grigorie rămîne la Atena, unde un timp predă ritorica. În 358, cînd tatăl său era episcop, Sfîntul Grigorie se întoarce acasă și, la vîrsta de treizeci de ani, primește Taina Sfîntului Botez. Şi pentru că era predispus spre viață monahală, se retrage la mănăstirea înființată de Sfîntul Vasile cel Mare la Pont, pe rîul Iris, la invitația acestuia. Împreună cu Vasile cel Mare, studiază și redactează „Filocalia”.

Continuarea articolului o puteți citi pe moldovenii.md.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load