Apa micelară: prieten sau duşman pentru pielea ta?

Apa micelară: prieten sau duşman pentru pielea ta?

Apa micelară este un produs necesar în rutina de îngrijire a multor femei.


Ea poate fi folosită atît pentru demachiere, cît și pentru tonifierea pielii. Dar dacă este atît de iubită și folosită, unde este problema?


Ei bine, problema nu este neapărat apa micelară în sine, ci mai degrabă felul în care rămîne pe piele, întrucît nu este genul de produs care să necesite clătire.


„Miceliile [particule care captează particulele de murdărie] sînt în esență molecule surfactante sau de tip ulei în apă”, a explicat doctorul dermatolog Sam Buntig, potrivit Glamour Magazine. 


„Acum, deși mulți oameni pot tolera o cantitate mică de surfactant care să rămînă în urmă pe piele, [] unii oameni cu piele sensibilă nu o vor face”.


Surfactanții nu sînt, teoretic foarte periculoși pentru piele – asta dacă nu ai tenul sensibil sau uscat. Un ingredient la care trebuie să ai grijă în acest sens este infamul sodium lauryl sulfate (prescurtat SLS).


Cînd vine vorba de apa micelară, unul din pericole apare din cauza surfactanților care rămîn pe piele este că aceștia pot bloca următorul pas în rutina de îngrijire a pielii (de exemplu, dacă urmează să folosești o cremă hidratantă, aceasta nu va mai fi la fel de eficientă) și chiar să favorizeze apariția coșurilor.


Pentru a evita aceste riscuri, cel mai bine este să îți speli pur și simplu fața cu apă după folosirea apei micelare (chiar dacă pe etichetă scrie altceva), potrivit doctorului Buntig. Dacă nu vrei să renunți la folosirea apei micelare, o poți încorpora într-un proces mai amplu de îngrijire a pielii. Ce presupune asta? Ca după folosirea apei micelare, să utilizezi un gel sau o spumă de curățare înainte de aplicare oricăror alte creme hidratante pe piele.


De asemenea, e bine să te ții departe de apele micelare care au în compoziția lor uleiuri esențiale și parfumuri – cu cît sînt mai puține ingrediente, cu atît mai bine. 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load