Anul viitor vom avea prima maşină alimentată cu panouri solare

Anul viitor vom avea prima maşină alimentată cu panouri solare

Automobilele alimentate cu lumina solară au fost un vis pe care mulţi îl credeau imposibil de realizat.


Dar inventatorii din spatele Lightyear One au făcut excepţie de la aceasta, anunţînd că în 2019 vom avea prima maşină de acest fel.


Lightyear One, o maşină a cărei abilitate de a folosi lumina solară - o caracteristică despre care se credea că este imposibil de pus în practică, tocmai a cîştigat Climate Change Innovation Award, un concurs prestigios care premiază inovaţiile tehnologice care au miza de a reduce impactul societăţii umane asupra mediului.


Maşina a fost proiectată de compania olandeză Lightyear, iar aceasta „se încarcă singură”. Poate fi condusă luni de zile fără să fie încărcată şi are o autonomie de 400 - 800 de kilometri, scrie Futurism.


Totuşi, marea problemă este fezabilitatea acesteia. Mulţi au susţinut că nu doar proiectul nu poate fi practic, ci că acesta este pur şi simplu imposibil. Spre exemplu, o capotă solară care a fost proiectată pentru a alimenta Toyota Prius a putut fi folosită doar în combinaţie cu o baterie tradiţională şi a adăugat doar cîţiva kilometri la autonomie.


De asemenea, inginerii care au calculat capacitatea unui astfel de automobil în condiţii optime de lumină solară, iar rezultatele nu au fost satisfăcătoare, motorul avînd doar 6,4 cai putere.


Cei din spatele Lightyear One susţin că automobilul lor va depăşi atît problemele tradiţionale asociate cu tehnologia, precum lipsa de disponibilitate a luminii solare şi performanţa slabă. Este dificil însă de imaginat ca un astfel de proiect să aibă mare succes, avînd în vedere tehnologia disponibilă şi eşecurile din trecut ale altor companii de a crea o maşină solară.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load