X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Antocieni: de ce trebuie să consumăm produse violete

6 sep. 2020,, 22:00   Externe
3748 0

În linii generale știm cu toții care sînt beneficiile alimentelor vegetale – vitamine, fibre și minerale. Dar fructele, legumele și verdeața conțin un alt grup mare de substanțe, la fel de importante pentru organism – fitochimicale.

Descoperirea fitochimicalelor este una din cele mai importante descoperiri realizate în ultima jumătate de secol în domeniul nutriției. În acest răstimp au fost descoperite cîteva sute de fitonutrienți vegetali, iar aproximativ 150 au fost studiați detaliat. Plantele au nevoie de ei pentru a crește și supraviețui, iar oamenii pentru a reduce riscul de cancer și multe alte funcții, notează omactiv.md.

Fitochimicalele se împart în categorii în funcție de culoare – negru, albastru, roșu, verde și portocaliu. Dar să aflăm mai multe despre antocieni – antioxidanți puternici de culoare roșu-violet.

Antioxidanții sînt substanțe care elimină radicalii liberi din organism. La rîndul lor, radicalii liberi sînt produse ale activității vitale a celulelor. Aceștia se formează în urma reacțiilor chimice, de exemplu, în procesul de descompunere a grăsimilor dăunătoare sau a proceselor inflamatorii. În cantități mari încep să distrugă celulele și chiar să provoace cancer.

Toți antioxidanții elimină radicalii liberi din organism, dar aceștia se împart în grupuri, fiecare avînd un efect predominant.
Antocienii diminuează efectele nocive cauzate de expunerea la radiații ultraviolete și reduc riscul de apariție a bolilor oncologice și accelerează recuperarea în anumite tipuri de cancer (rect, col uterin, sîn, ficat și piele).


De asemenea, antocienii încetinesc procesele de îmbătrînire și ajută la prevenirea și tratamentul unor boli neurologice, infecții bacteriene și diabet. Cu toate acestea, dacă vei consuma zilnic o mînă de pomușoare viața ta nu se va schimba radical, iar procesul de vindecare în cazul bolilor enumerate mai sus nu va accelera. Dar, în complex cu alte obiceiuri benefice, te vor face mai sănătos.

Organismul nu sintetizează antocieni, iar noi trebuie să asigurăm aportul lor odată cu hrana. Ei se găsesc în plantele de culoare roşie, albastră sau roz.

Fructe de pădure: afine, coacăză neagră, răchițele, zmeură, mure, cireșe, vișine, păducel, struguri.
Legume: vinete, roșii, varză roșie, ardei roșu, ridichi, napi (apropo, sfecla nu este bogată în antocieni, cu toate că are culoarea roșie).

Băuturi: vinuri roșii, sucuri de fructe întunecate, ceai de hibiscus (trandafir sudanez). În vinuri, antocienii acționează și ca conservanți – datorită lor, vinul este păstrat mult timp.

Iată și un lifehack pentru cei care pun accentul pe produsele alcaline: produsele albastre au cea mai scăzută aciditate, iar cele roșu-aprins – cea mai mare. Produsele violet au pH neutru.

Antocienii se pot regăsi și în produsele din vînzare de culori aprinse, cum ar fi băuturi, iaurt, înghețată și altele. La scară industrială, antocienii se extrag preponderent din varză roșie sau din coajă de struguri. Astfel se obțin coloranți violet și roșu, care sînt inofensivi și benefici pentru organism. Îl vei găsi pe etichetă cu marcajul E-163, în acest caz nu te grăbi să-l întorci pe raft, deoarece este vorba despre antocian natural.

Trebuie să consume produse bogate în antocieni cei care:

- trăiesc în țările însorite, fac băi de soare sau merg la solar;

- au predispoziție ereditară la cancer;

- sînt expuși la radiație la locul de muncă;

- suferă de probleme ale pielii și de boli cronice;

- fumează

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?