Antioxidanul care are de 20 de ori mai multă vitamina C decît portocala

Antioxidanul care are de 20 de ori mai multă vitamina C decît portocala

Agrișa, fructul miraculos de-a binelea. Natura ne-a făcut atîtea daruri, încît uneori rămînem perplecși în fața proprietăților uluitoare ale unor roade.


Acest fruct se poate consuma la orice oră, fără nicio contraindicație și, de regulă, un singur fruct nu e de-a ajuns. Agrișele sînt fructe de pădure și consumul recomandat este de minim cantitatea pe care o poți ține într-un pumn.


Dacă măsurăm 100 g de agrișe proaspete, acestea reprezintă echivalentul a 470-680 mg de vitamina C. Oamenii de știință au demonstrat faptul că acest fruct este cel mai puternic antioxidant din lume.


Cu toții știm de ce vitamina C este atît de importantă. Ajută la îndepărtarea radicalilor liberi, întărește sistemul osos, sistemul imunitar, curață vasele de sînge și produce leucocite.


Acest fruct nu conține doar vitamina C, în el se găsesc și flavonoide, tanin și minerale. Agrișa ajută și la eliberarea de tuse, va scapă de durerile de gît și de alte probleme respiratorii, inclusiv astm și bronșită.


Agrișele, considerate ca fiind fructele minune pentru recăpătarea vitalității organismului, au un puternic efect antioxidant și multiple beneficii asupra sistemului imunitar.


Substanțele active importante sînt: vitaminele A, B1, B2, B6, C și P, calciu, potasiu, sodiu, mangan, magneziu, fosfor, fier, zinc, iod, acizi — mai ales acidul citric, dar și acidul malic sau tartric, pectine, potrivit site-ului nutrition-and-you.com. Agrișele au puține calorii, doar 70 în 150 de grame, dar sînt foarte bogate în fibre solubile. O porție de 100 de grame de agrișe furnizează aproape un sfert din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult.


Aceste fructe, fiind bogate în săruri minerale și în vitamine, au și o mare valoare medicinală. În practica naturistă, și nu numai acolo, se face cură de agrișe, ajungîndu-se să se consume, în curele de dezintoxicare, pînă la 1 kg de agrișe pe zi. sînt folosite în medicina tradițională chineză de vreo 3000 de ani. În scop fitotereapeutic, se utilizează fructele.


Datorită potasiului din conținut, agrișele acționează asupra tensiunii arteriale, întăresc sănătatea sistemului nervos și susțin o circulație bună a sîngelui, potrivit site-ului fitbody.ro. În practica medicinală curentă, agrișele sînt utilizate pentru calitățile lor laxative și depurative, datorate conținutului ridicat de fibre. Agrișele sînt recomandate și în curele de slăbire. Au efecte, de asemenea, și în suferințele reumatice, în gută și în afecțiunile cardiace. Fiind bogate în flavonoizi și antocianidine, agrișele reduc colesterolul și sprijină sistemul cardiovascular. Totodată, sînt un bun regulator al activității digestive și hepatice, precum și un diuretic natural și eficient. Pot fi considerate un adevărat medicament pentru vezica biliară.


Aceste fructe constituie o sursă bogată de vitamina C, conținînd de 20 de ori mai multă vitamina C decît portocalele, fiind benefice pentru tratarea răcelilor și fiind, totodată, un tonic perfect pentru zilele în care ne simțim obosiți și lipsiți de energie. Agrișele pot trata cu succes afecțiunile respiratorii, iar nutrienții conținuți ajută la absorbția vitaminelor, mineralelor și proteinelor din hrana zilnică. Tratează anemia, stimulează apetitul și sprijină procesul metabolic. Agrișele mențin rinichii sănătoși și previn infecțiile urinare și uterine, avînd proprietăți antibacteriene. Sucul de agrișe este util pentru îmbunătățirea vederii, reduce riscul de cataractă sau hipermetropie, dar și al degenerării maculare. Agrișele sînt un remediu excelent împotriva afecțiunilor oculare.


Consumul acestor fructe aduce importante beneficii asupra fertilității feminine și protejării întregului aparat reproducător. Agrișele mai sînt utilizate în tratarea candidozei cronice și sînt indicate în tratarea infecțiilor bacteriene și parazitare. Mențin pielea sănătoasă, prin nivelul ridicat de vitamina C, care contribuie la producția de colagen, iar antioxidanții din compoziție combat efectul radicalilor liberi. Agrișele au rol anti-aging. Pudra de agrișe ajută ca tratament facial în eliminarea coșurilor și a acneei, oferindu-ne un ten care radiază de sănătate. Acestea favorizează formarea globulelor roșii și o cură de agrișe se recomandă și pentru întărirea unghiilor și a dinților sensibili, potrivit site-ului sfatulmedicului.ro.


Datorită conținutului lor, foarte bogat in vitamine și săruri minerale, agrișele sînt recomandate în alimentația copiilor, fiind socotite fructele vacanțelor de vară petrecute la munte.


Din agrișe se prepară un ceai, ideal pentru a fi inclus în dieta persoanelor care suferă de diabet, pentru că ajută la normalizarea valorii glicemiei, stimulînd secreția de insulină, potrivit site-uluidietetik.ro


Agrișul este contraindicat în caz de alergii la fructele arbustului. Femeile însărcinate ar trebui să consume cu precauție agrișele, deoarece pot provoca probleme în sarcină.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load