COVID-19 în MOLDOVA

Alimentul care, dacă este consumat săptămînal, creşte IQ-ul copiilor

Alimentul care, dacă este consumat săptămînal, creşte IQ-ul copiilor

Copiii care consumă peşte în fiecare săptămînă dorm mai liniştit şi au un IQ mai ridicat, arată un nou studiu, potrivit The Telegraph.

Cercetătorii de la Universitatea din Pennyslvania, Statele Unite, susţin că părinţii ar trebui să ia în considerare schimbarea alimentaţiei celor mici în loc să piardă nopţile aşteptînd ca aceştia să adoarmă.

Studiile anterioare au demonstrat că acizii graşi omega-3, care se regăsesc în peşte, pot îmbunătăţi inteligenţa şi somnul, ceea ce poate duce la o îmbunătăţire a IQ-ului. Dar, este prima dată cînd cele trei elemente sînt conectate într-un studiu.


Cercetătorii cred că somnul îmbunătăţit de omega-3 este factorul care influenţează IQ-ul, mai mult decît acizii graşi în sine.

„Dacă părinţii adoptă acest tip de alimentaţie pentru copilul lor, ar putea fi mult mai uşor să îi pună la culcare”, spune Profesorul Adrian Raine.

Pentru a efectua acest studiu, cercetătorii au întrebat 541 de elevi, cu vîrste cuprinse în intervalul 9-11 ani, să completeze chestionare cu privire la cantitatea de peşte pe care aceştia o consumă, iar apoi le-a fost măsurat IQ-ul. În final, părinţii acestor elevi au fost chestionaţi cu privire la calitatea somnului copiilor lor.

Echipa de cercetători a descoperit că acei copiii care mănîncă peşte în fiecare săptămînă au un scor IQ mai mare cu 4,8 puncte, decît cei care mănîncă rar sau niciodată. Cei care mănîncă peşte cel puţin o dată pe lună, au un scor mai ridicat cu 3,3 puncte.

Oamenii de ştiinţă recomandă includerea peştelui în alimentaţia copilului începînd cu vîrsta de doi ani, iar apoi să fie sporit consumul de-a lungul timpului.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load