X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Alimentele mucegăite îs periculoase? Răspunsul specialistului

27 aug. 2023,, 01:30   Externe
3276 0

De cîte ori nu ți s-a întîmplat să scoți pîinea din dulap și să găsești o pată de culoare verde pe una dintre felii? Și atunci fie alegi să tai partea mucegăită și să mănînci restul, fie alegi să o arunci pe toată.

Ce este mucegaiul?

Mucegaiul este o ciupercă și poate crește pe aproape toate alimentele, dar unele tipuri de alimente sînt mai predispuse la mucegai decît altele. Alimentele proaspete cu un conținut ridicat de apă sînt deosebit de vulnerabile. Pe de altă parte, conservanții scad probabilitatea creșterii mucegaiului, la fel ca și creșterea microorganismelor.

Mucegaiul poate provoca reacții alergice sau probleme respiratorii, iar anumite tipuri de mucegai produc micotoxine otrăvitoare care te pot îmbolnăvi. În plus, bacteriile invizibile pot crește alături de mucegai, ceea ce face și mai periculos consumul.

Ce tip de mucegai este bun în alimente?


Mucegaiul nu este întotdeauna de nedorit în alimente. Penicillium este un gen de mucegai utilizat în producerea multor tipuri de brînză, inclusiv brînză albastră, Gorgonzola, brie și Camembert. Alte mucegaiuri sigure sînt mucegaiurile koji, inclusiv Aspergillus oryzae, care sînt folosite pentru a fermenta boabele soia, din care se face ulterior sosul de soia. De asemenea, mucegaiurile sînt folosite pentru prepararea oțetului, precum și a băuturilor fermentate, inclusiv a băuturii tradiționale japoneze – sake.

Este bine să știi că există alimente pe care le poți consuma dacă au mucegăit puțin, dar și altele pe care este cel mai bine să le arunci imediat ce observi pete de mucegai.

Alimente pe care le poți consuma chiar dacă au mucegăit puțin

Salamurile tari

Pelicula albă din jurul anumitor salamuri dure este de fapt un praf a unui mucegai benign care îl ajută la protejarea de bacterii. Atîta timp cîți poți să o înlături, alimentul poate fi consumat în siguranță.

Fructele și legumele ferme cu umiditate scăzută

Dacă morcovii, varza și ardeii grași au prins puțin mucegai, nu te speria, acestea au suprafețele tari și îngreunează răspîndirea mucegaiului. Taie 3 centimetri în jurul locului mucegăit și poți să le consumi în siguranță.

Brînzeturile tari

Îndepărtează suprafța afectată și încă 3 centimetri în jurul locului mucegăit, pune brînza într-un nou ambalaj curat și poți consuma liniștit alimentul.

Brînzeturile făcute cu mucegai

Există o mulțime de brînzeturi care sînt făcute cu mucegai, inclusiv Roquefort, Gorgonzola, Stilton, Brie și Camembert, însă trebuie însă să fii atent cînd dezvoltă alte tipuri de mucegai care nu sînt utilizate în procesul de fabricație.

Alimente pe care trebuie să le arunci dacă au mucegăit puțin:

Pîinea și produsele de patiserie

Este ușor ca mucegaiul să crească și să contamineze alimentele moi și poroase precum pîinea și produsele de patiserie. Un mucegai comun care crește pe pîine, Rhizopus stolonifer, numit și mucegai negru, poate provoca infecții serioase, așa că cel mai bine este să le arunci.

Fructele și legumele moi, cum ar fi castraveții, piersicile și roșiile

Fructele și legumele cu un conținut ridicat de umiditate sînt cele mai ușor de contaminat, așa că dacă descoperi mucegai, trebuie aruncate pur și simplu în coșul de gunoi.

Brînzeturile moi

Brînzeturile moi, cum ar fi cea de vacă proaspătă ori cele cu consistență cremoasă ar trebui aruncate dacă găsești mucegai, pentru că au un conținut ridicat de umiditate care facilitează contaminarea alimentului și există probabilitatea ca bacteriile să se înmulțească.

Untul de arahide, legumele și nucile

Alimentele care sînt nu conțin conservanți, precum nucile și leguminoasele, au un risc mai mare de a dezvolta mucegai, iar mucegaiurile în acest caz sînt mai susceptibile să producă toxine periculoase.

Gemurile și jeleurile

Mucegaiul care crește în gemuri sau jeleuri poate produce o micotoxină, așa că dacă doar scoți doar partea cu mucegai, tot există riscul de a consuma toxine otrăvitoare. În schimb, cel mai bine ar fi să arunci tot borcanul.

Ca să previi mucegaiurile care sînt dăunătoare organismului, e important să știi că sporii din alimentele mucegăite se pot acumula în frigider sau în alte spații comune de depozitare, așa că încearcă să menții cît mai curate spațiile de depozitare ale alimentelor.

6
0
2
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?