X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Alimentele care credeai că sînt nesănătoase. Ce spun specialiștii

7 mai. 2019,, 04:00   Externe
3025 0

Multe alimente au o reputație proastă, pe care toată lumea pare să o ia de bună, fără să cerceteze dacă acea reputație este bine-meritată sau nu.

Mai jos găsești o listă cu alimentele despre care se crede că nu sînt bune pentru sănătate, alături de explicația științifică pentru care nu sînt atît de rele pe cît crede lumea.

Glutenul

Mitul: A devenit o modă să elimini glutenul din alimentație pe motiv că nu îți face bine la sănătate.

Realitatea: Doar oamenii care au boala celiacă au cu adevărat intoleranță la gluten, iar la nivel global doar 1% din populație suferă de această boală, potrivit Coeliac Disease Foundation. Pentru restul oamenilor, glutenul poate fi consumat fără griji.


Cafeina

Mitul: Unii oameni sînt convinși că această substanță încetinește creșterea și se joacă cu sănătatea psihică.

Realitatea: Potrivit Mayo Clinic, un adult poate consuma liniștit pînă la 400 de miligrame de cafeină. Majoritatea paharelor și ceștilor de cafea conțin undeva între 90 și 120 de miligrame de cafeină. Așadar, atîta timp cît nu consumi mai mult de trei-patru porții pe zi, nu ar trebui să îți faci griji.

Apa carbogazoasă

Mitul: Pe cît de populară este, pe atît de temută. Mulți oameni se tem că apa carbogazoasă poate produce pietre la rinichi, să îți elimine smalțul de pe dinți și să ducă la pierderi de calciu în oase.

Realitatea: Din fericire, apa carbogazoasă este cît se poate de sigură pentru consum. Ea este creată prin dizolvarea dioxidului de carbon în apă pentru a crea bule. De asemenea, ea este diferită de apa minerală și cea tonică, întrucît în acelea se adaugă sodiu, vitamine și îndulcitori.

Îndulcitorii artificiali

Mitul: Se crede că anumiți îndulcitori artificiali, precum sucraloza sau aspartamul, ar putea să ducă la cancer.

Realitatea: The Food and Drug Administration a analizat sute de studii cu privire la sucraloză, aspartam, zaharină și alți îndulcitori artificiali. A ajuns la concluzia că toți acești îndulcitori sînt siguri în doze standard. Însă există studii care sugerează că îndulcitorii artificiali ar putea să altereze flora bacteriană și să nu satisfacă pofta de dulce cu adevărat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?