TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Alimentele care conțin zahăr nu te fac mai energic

Alimentele care conțin zahăr nu te fac mai energic

De multe ori, cînd avem nevoie de o metodă rapidă și facilă de a ne încărca bateriile, alegem zahărul, dar cercetătorii sînt convinși că mai rău ne facem.

Cercetătorii din Marea Britanie și din Germania au analizat peste 31 de studii cu privire la consumul de carbohidrați și au ajuns la concluzia că zahărul nu doar că nu ne face mai energetici, ci că ne face de fapt să fim mai obosiți și mai puțin alerți.

Cînd ne simțim depresivi, anxioși, traumatizați și stresați, recurgem la zahăr în detrimentul sănătății noastre pe termen lung. Oamenii pur și simplu adoră snack-urile și băuturile dulci, iar statisticile confirmă acest lucru. Doar în ultima jumătate de secol, consumul de băuturi dulci s-a dublat în Statele Unite ale Americii – acolo, oamenii consumă, în medie, de trei ori mai multe băuturi dulci decît ar trebui.


„Ideea că zahărul poate îmbunătăți dispoziția a fost foarte influentă în cultura populară, atît de mult încît oamenii din toată lumea consumă băuturi dulci pentru a deveni mai alerți sau pentru a combate oboseala”, a zis psihologul Konstantinos Mantantzis, de la Humboldt University of Berlin.

Pe de o parte, există mai multe studii care arată că imediat după consumul a ceva dulce, atenția și starea de spirit sînt îmbunătățite. Pe de altă parte, mai există multe studii care arată opusul. Oamenii de știință britanici și germani cred că acest lucru se întîmplă pentru că diferite metode de cercetare ne arată perspective diferite.

Cele 31 de studii analizate conțin datele a aproximativ 1.260 de participanți. Cercetătorii au ajuns astfel la o singură concluzie. „Descoperirile noastre indică foarte clar că asemenea afirmații nu sînt substanțiale”, a zis Mantantzis. „Dacă e ceva, zahărul probabil că te va face să te simți mai rău”.

Astfel, nu doar că nu vei simți bucurie cînd vei consuma ceva dulce, ci corpul tău va deveni mai letargic și mai puțin treaz decît înainte. „Sperăm ca descoperirile noastre vor face multe în a deconspira mitul [stării de bine de la zahăr] și să informeze politicile de sănătate publică„, a spus psihologul Elizabeth Maylor, de la University of Warwick, din Marea Britanie.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load