COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Abiy Ahmed a cîștigat premiul Nobel pentru Pace

Abiy Ahmed a cîștigat premiul Nobel pentru Pace

Abiy Ahmed, premierul Etiopiei, a cîștigat premiul Nobel pentru Pace, informează CNN.

Ahmed a primit distincția pentru cotribuția sa la încheierea războiului dintre țara sa și Eritreaa, care dura de peste 20 de ani.

Conflictul teritorial între Etiopia și Eritreea, izbucnit la finalul anilor '90, a însemnat pierderi financiare imense pentru ambele state, precum și nenumărate victime.

"Cred că ceea de Abiy a făcut în privița problemei cu Eritreea a presupus mult curaj și a fost un gest remarcabil. Cred că mulți consideră că acestă reușită este demnă de o mare recunoaștere. Cele două state nu mai sunt în război. Familii au fost reunite pentru că există din nou zboruri între cele două țări. Relații rupte acum 20 de ani au fost reluate", a spus Awol Allo, profesor de drept la Universitatea Keele din Marea Britanie.


Abiy Ahmed a fost lăudat recent pentru rolul avut în obținerea unui consens privind conducerea Sudanului, după criza politică care se instalase în țara vecină odată cu arestarea lui Omar al-Bashir, conducătorul Sudanului din ultimii 30 de ani.

Activista Greta Thunberg era considerată favorită la premiul Nobel pentru Pace.

Cine este Abiy Ahmed

Abiy Ahmed este premierul Etiopiei și ocupă această poziție din data de 2 aprilie 2018. De la începutul mandatului său, a lansat o serie de reforme economice și politice. Este creditat cu încheierea conflictului vechi de 20 de ani între țara sa și Eritreea.

În perioada 1991-2010 a activat în armata etiopiană. A fost ofițer al serviciului de informații din armata etiopiană, fiind implicat în cariera sa militară în războiul civic din Etiopia, trupele ONU trimise în Rwanda și războiul dintre Etiopia și Eritreea. În perioada 2008-2015 a fost director al Agenției pentru Securitatea Informațiilor din Etiopia, fiind unul dintre co-fondatori. Ulterior, în 2015-2016, a ocupat funcția de ministru al Științei și tehnologiei în guvernul Desalegn.

Abiy Ahmed este președinte Partidului Democrat Oromo în Etiopia.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load