A fost descifrată originea misterioasă a Triunghiului Bermudelor

A fost descifrată originea misterioasă a Triunghiului Bermudelor

Oamenii de știință de la Universitatea Cornell din Statele Unite au identificat un mecanism necunoscut anterior pentru apariția vulcanilor, ceea ce a dus la apariția Insulelor Bermude. Despre aceasta scrie ediţia științifică Science Alert.


Cercetătorii au analizat eșantioane de rocă pe Insulele Bermude, care s-au format pe un vulcan stins. Lungimea eşantionului de rocă, extras dintr-o sondă în anul 1972 a fost de peste 700 de metri, ceea ce a permis geologilor să reconstruiască istoria geologică a regiunii. S-a determinat compoziția izotopilor, a oligoelementelor, a conținutului de apă și a elementelor volatile. Potrivit oamenilor de știință, ei se așteptau ca vulcanul să se formeze printr-un flux în creștere de pe mantaua terestră superioară.


Cu toate acestea, geologii au descoperit că probele conțin mai multe cristale formate în prezența apei, care este tipică pentru rocile formate în zona de subducție, adică scufundarea unei părți a scoarţei pămîntului sub o altă parte. În plus, s-au detectat izotopi radioactivi de plumb, care nu sînt caracteristici pentru mantaua superioară. Potrivit cercetătorilor, acest rezultat indică un proces mai profund.


Modelarea numerică a permis stabilirea faptului că, în conformitate cu cel mai probabil scenariu, au apărut perturbări în zona de tranziție la o adîncime de 400-650 kilometri între mantalele superioare și cele inferioare, datorită cărora materialul s-a topit și s-a scurs la suprafață.


Insulele Bermude fac parte din Triunghiul Bermudelor – o zonă în care se presupune că au loc dispariții misterioase de nave maritime și aeronave. Cu toate acestea, experții aderă la punctul de vedere potrivit căruia pierderea navelor nu se produce mai des decît în alte zone ale Oceanului Mondial.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load