X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

5 mesaje pe care ti le transmite corpul despre sanatatea ta

29 sep. 2019,, 19:00   Externe
3597 0

Organismul trimite tot felul de semne atunci cînd ceva nu este în regulă. Iată cîteva dintre mesaje pe care ți le transmite corpul despre sănătatea ta și pe care nu știai că trebuie să le acorzi atenție.

1. Ești amețit după o sesiune de antrenament

Cel mai bun caz: Ai o problema cu urechea internă, o congestie sinusala ori pur și simplu sesiunea de atrenament a avut o intensitate prea mare.

Cel mai rău caz: Dacă te-ai hidratat suficient, ai făcut sport într-o temperatura confortabilă (nu era foarte cald în sala, ori umiditatea prea ridicată) și exercițiile nu ți-au cauzat niciodată probleme pînă acum, s-ar putea că inima să-ți joace o festă. Sunt doi posibili vinovați: ritm cardiac neregulat, ori o problema la vîlve care împiedică sîngele să circule în direcția potrivită.

„Inima nu este capabilă să pompeze suficient sînge în corp, cauza pentru care te simți amețit", susține Leslie Cho, cardiolog șef la Cleveland Clinic. În general, ritmul cardiac neregulat este inofensiv, însă dacă este fibrilatia atrială poate crește riscul unui atac cerebral ori atac de cord. La fel și în cazul afecțiunilor vîlvelor, unele forme nu creează complicații, însă altele mai periculoase pot avea că efect atacul de cord sau formare de cheaguri de sînge pe artere. Așadar, dacă te confrunți din senin cu amețeli mergi la un internist pentru un control.


2. Diaree în mijlocul nopții

Cel mai bun caz: Dacă se întîmplă o singură dată atunci te-ai deranjat, temporar, la stomac.

Cel mai rău caz: Noaptea intestinele tale ar trebui să fie calme, întrucît tu ești relaxat, dormi și nu mănînci ceva ce ar crea probleme. „Nici măcar dacă suferi de sindromul colonului iritabil nu ar trebui să te trezești așa", susține Joan H. Tisch gastroenterolog la NYU Langone Medical Center. Dacă, în mod regulat, trebuie să fugi de urgență la baie în toiul nopții s-ar putea să te confrunți cu probleme serioase inclusiv infecție, boli inflamatorii intestinale ori colițe ulcerative. Un gastroenterolog te poate ajută să descoperi cauza diareei.

3. Ciclul este regulat însă ești nevoită să schimbi tamponul din ora în ora

Cel mai bun caz: Nu există în acest caz. Nu este niciodată normal să sangerezi atît de mult încît trebuie să schimbi tamponul atît de frecvent, atrage atenția Vanessa Jacoby, ginecolog, pofesor asociat la departamentul de Obstretică, Ginecologie și Științe Reproductive la Universitatea California, San Francisco.

Cel mai rău caz: Atunci cînd menstruația este regulată, însă foarte abundență, cel mai probabil te confrunți cu uter fibromatos (tumori care cresc pe pereții uterului și afectează pînă la 80% dintre femei, înainte de a împlini 50 de ani). Tumorile sînt benigne, însă pot avea consecințe grave precum anemia (unele femei au nevoie de transfuzii), oboseală cronică. În funcție de mărimea lor, aceste tumori pot împiedică o femeie să rămînă însărcinată sau să ducă la o sarcina cu probleme. O menstră abundență mai poate însemna problema la tiroidă sau probleme cu coagularea sîngelui. Cere sfatul unui medic ginecolog pentru a descoperi cauzele unei menstruatii abundente. El va hotărî unde este problema și cum se poate rezolva.

4. O pierdere mare în greutate fără să îți propui să slăbești

Cel mai bun caz: Pierderile neintenționate în greutate sînt aproape întotdeauna periculoase, pot semnaliza o problema serioasă (însă rar fatală) precum boală lui Crohn, cauza pentru care organismului îi este dificil să absoarbă nutrienții din alimente. Ori, dacă urinezi adesea s-ar putea să te confrunți cu diabet de tip 1, care de obicei afectează copiii și adolescenții însă se întîlnește și la adulți. Celulele nu obțîn zahărul necesar pentru a produce energie așa că organismul arde grăsimile și mușchii ceea ce duce la o scădere rapidă în greutate.

De ce s-ar putea să fie ceva mai grav: O pierdere inexplicabilă de 5kg sau mai mult poate fi primul semn de cancer și este corelată, cel mai adesea, cu cancerul pancreatic, la stomac, esofag ori plămîni. Pentru a se hrăni pe ele, celulele canceroase storc organismul de energie ceea ce ar explică scăderea rapidă în greutate. Dacă în ultima perioada nu ai făcut schimbări în alimentație ori în stilul de viață și totuși ai pierdut peste 5 kg mergi la medicul de familie.

5. Pierderea acuității vizuale

Cel mai bun caz: Dacă ecranele pc-ului, tabletei ori al tv-ului sînt cauzele problemei atunci este ceva normal odată cu înaintarea în vîrstă. Mulți oameni încep să aibă dificultăți cu vederea de aproape odată ce au depășit 40 de ani.
Cel mai rău caz: O scădere rapidă, nedureroasă a acuității vizuale poate fi semnul unui atac cerebral spune Emily Graubart profesor asistent oftalmologic la Emory Eye Center. Femeile prezintă mai multe riscuri de a suferi atac cerebral (nu este problema a femeilor în vîrstă; între 1998 și 2004 rată de atac cerebral în rîndul femeilor între 35 și 54 de ani s-a triplat) comparativ cu bărbații.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?