X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

14 fapte despre munca pompierilor, pe care nu le place să le împărtășească (FOTO)

11 mar. 2018,, 18:30   Externe
18933 0

Te-ai gîndit vreodată ce întrebări sînt cel mai des adresate persoanelor care lucrează în echipele de pompieri?


Puțini știu că în realitate pompierii trebuie să salveze pisicile speriate, coborîndu-le de pe copaci. Costumul lor va rezista unei lovituri directe a unui aruncător de flăcări, de asemenea, ei sînt nevoiţi să repare conductele, taie metalul și nu le place luna plină. Sînteți gata să aflați de ce?

14. Costumul lor va rezista la temperaturi de pînă la 1200 °


Acesta este fabricat din materiale speciale care pot rezista la temperaturi de pînă la 1200°C și protejează persoana de acizi și alcalii concentrate, împiedicînd absorbţia acestora. Majoritatea materialelor de pe Pămînt se aprind la astfel de temperaturi ridicate.

13. Ei nu poartă mustăți stufoase și piercing pe față


Pompierul poartă o mască de oxigen. Potrivit tehnicii de siguranță, pentru ca aceasta să se potrivească perfect, pe fața nu trebuie să fie păr şi piercing.

12. Într-o clădire incendiată nimic nu se vede şi nu se aude

În filme pompierii se orientează cu ușurință în interiorul unei clădiri incendiate, găsesc rapid răniții și își scot masca pentru a o pune persoanei care are nevoie de ajutor. În realitate, scoaterea măştii este interzisă (în caz contrar pompierul se va sufoca), din cauza fumului dens aproape nimic nu se vede, iar din cauza trosnetului flăcărilor nu se aud ţipetele oamenilor.
Cel mai mare dușman al tuturor pompierilor este backdraft-ul (deflagraţia amestecului de gaze supraîncălzite dispus în stratul de fum dintr-o spaţiu incendiat). Fenomenul se produce într-un spaţiu închis slab ventilat ca urmare a aportului brusc de oxigen. Acest fenomen este prezentat în filmul „Focul ucigaş”.

11. Pompierul poartă pe ei de la 5 la 30 kg

Această cifră variază în funcție de materialul din care este confecţionat costumul și de echipament. Totodată, nu poate fi negat faptul că pompieri pot fi doar persoanele cu o formă fizică excelentă.

10. Femeile muncesc la fel ca bărbaţiii încă din anii 1800

Molly Williams a fost prima femeie din lume care a stins incendiile de rînd cu bărbații încă la începutul secolului al XIX-lea. Mai tîrziu, au apărut brigăzi separate de femei. Astăzi, nu orice bărbat poate face faţă acestui serviciu, de acea cele cîteva pompieri femei nu pot fi numite „sex slab”.

9. Ei vin în ajutor în orice situație. De exemplu, dacă aţi rămas blocaţi în lift în grup

Munca lor nu se limitează la incendii. Aceștia salvează oamenii în cazul inundațiilor, cutremurelor, catastrofelor tehnogene și actelor teroriste. Ei sînt puţin instalatori, electricieni, mecanici, psihologi și chiar lucrători medicali, atunci cînd este necesar să se acorde primul ajutor înainte de sosirea medicilor. În unele țări, maşinile de pompieri sînt dotate cu echipamente și aparate speciale pentru resuscitarea victimelor.

8. Ei salvează animale atunci cînd nu există aproape nicio speranță

Multe solicitări vizează animalele în dificultate. În cazul în care o vacă rămîne blocată într-un șanț, cîinele cade într-o fîntînă, iar pisica nu se poate coborî din copac sau ieși din burlan - pompierii vor veni și vor face tot posibilul pentru a salva animalele.
O mulțime de apeluri se dovedesc a fi false, adesea oamenii greșesc, uneori copiii se ţin de pozne. Chiar dacă apelurile false vin în mod constant de pe același număr, pompierii sînt obligați să vină de fiecare dată, deoarece de această dată poate să se întîmple ceva cu adevărat.

7. Uneori turele durează mai mult de o zi

De obicei turele durează 24 de ore, cu o pauză de odihnă timp de 48 de ore sau 10-12 ore timp de 3-4 zile consecutive. În timpul incendiilor mari și a altor situații de urgență pompierii pot lucra fără întrerupere mai mult de o zi.

6. Ei pun costumul în dulap, astfel încît să îl scoată în cîteva secunde

Pompierii aranjează lucrurile în aşa mod, astfel încît să poată încălţa cizmele și îmbrăca pantalonii într-o clipită, iar în a doua secundă să-şi pună jacheta, să apuce casca și să urce în mașină. Ei au doar cîteva minute ca să-şi adune lucrurile și să plece: fiecare secundă poate costa pe cineva viața.

5. Anterior oamenii intrau în casă pentru a opri focul în haine ude, acum invers

În trecut, pompierii japonezi au folosit o tehnică specială de stingere a incendiilor. Ei intrau în casa incendiată în haine ude, astfel încît să nu se aprindă, dărîmau pereții pentru a preveni răspîndirea focului, iar apoi așteptau pînă cînd focul se stinge. Această metodă a contribuit la reducerea semnificativă a numărului de victime și a numărului de incendii majore pînă la sfîrșitul secolului al XIX-lea.
Astăzi apa este adusă de mașini, dar acest volum ajunge doar pentru 5-10 minute. Acest timp este suficient pentru a începe stingerea și pentru a găsi cel mai apropiat hidrant sau rezervor de apă de unde poate fi pompată apa. Pompierii sînt obligați nu numai să localizeze focul, ci și să îl elimine complet cît mai curînd posibil.

4. În cazul în care casa aproape nu are uși și pereți, ea va arde ca un chibrit

Acum 100 de ani a fost mai ușor să stingi incendiile. În casele cu un număr mare de camere, focul este reţinut de ziduri și uși. Dacă casa nu are uşi şi pereţi, focul se răspîndește rapid, captează o zonă mare și este greu de stins. În cele mai frecvente cazuri focul izbucneşte în bucătărie. Aproximativ 2/3 din decesele în timpul unui incendiu au loc în casele care nu sînt dotate cu alarmă de incendiu.
Apropo, pompierii nu vă pot trimite în închisoare dacă aţi incendiat casa, dar pot ajunge pe banca acuzaților. Cazul este cercetat de investigatorul, care caută focarul de incendiere și întocmeşte un proces verbal cu privire la contravenţie, în care se stabileşte dacă acţiunile pompierilor au cauzat prejudiciu care putea fi evitat.

3. Multe incendii sînt stinse de voluntari, şi nu de pompieri profesioniști

În multe țări, voluntarii muncesc în Serviciul de pompieri, deoarece guvernul nu are bani pentru întreţinerea acestui Serviciu. De exemplu, în Chile zeci de mii de pompieri sînt voluntari care plătesc contribuţii lunare beneficiază de o pregătire specială. Aceştia sînt numiţi „bomberos”.
În alte țări, pentru a deveni un pompier, trebuie să ai o diplomă de studii superioare sau să beneficiezi de o pregătire specială.

2. Dalmațianul - cîinele pompierilor?

Pe vremuri dalmațienii fugeau în fața pompierilor, eliberînd drumul pentru cai. Această rasă se distinge prin neînfricarea și capacitatea de învățare rapidă și găsește cu ușurință limbă comună cu alte animale. Cîinii trăiau împreună cu caii de tracțiune care au nevoie de comunicare pentru a fi în formă bună.
Astăzi, dalmațienii au rămas un simbol al pompierilor, însă de obicei în serviciu sînt implicaţi cîinii de diferite rase. Ei trebuie să găsească oameni: un cîine poate găsi o victimă după miros sau să audă cum cineva cere ajutor, atunci cînd oamenii și tehnica sînt surzi, orbi și aproape neputincioși.

1. Întîlnind un pompier, uraţi-i furtun uscat

Așa sună o urare de bine. Focul se stinge dintr-o conductă, a cărei denumire corectă este „furtunul de incendiu”. Dacă furtunul rămîne uscat pe întreaga durată a turei, respectiv incendii nu au avut loc.
Există și alte semne. La plecare pompierii nu dau mîna cu colegii care rămîn în tură, și nu le doresc „noapte bună” pentru a nu se întîlni la incendiu în aceeași zi. Mulți oameni au remarcat o creștere a numărului de apeluri în nopţile cu lună plină.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?