COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Tomberon plin cu produse alimentare expirate. Ce spune ANSA? (VIDEO)

Tomberon plin cu produse alimentare expirate. Ce spune ANSA? (VIDEO)

Tomberon plin cu produse alimentare expirate. S-a întîmplat, zilele trecute, lîngă un magazin din Capitală. Un trecător a filmat acest tomberon, iar imaginile video au devenit virale pe rețelele sociale, unde au adunat sute de critici.

Internauții s-au arătat deranjați că alimentele nu au ajuns la persoanele social-vulnerabile, înainte de data expirării, sau la azilurile pentru animale. Solicitați de TV8, reprezentanții ANSA ne-au spus că aruncarea produselor alterate în tomberoanele publice este o încălcare a legii. Administrația magazinului a refuzat să ne dea o reacție.

„Uitați-vă ce văd, în urna cu gunoi, cînd lumea n-are ce mînca… Iată ce văd…”


Imaginile video, cu un tomberon plin cu produse alimentare, au fost filmate de către un trecător, acum cîteva zile. Din filmuleț se vede cum bărbatul se indignează că aceste produse au ajuns la gunoi, atît timp cît în țară există oameni nevoiași, care s-ar bucura de ele. Secvența video a ajuns subiect de discuție pe rețelele sociale, unde a fost distribuită de sute de ori. Internauții au comentat că produsele puteau fi împărțite persoanelor social-vulnerabile, înainte de expirarea termenului de valabilitate, sau distribuite azilurilor pentru animale.

„Poftim, Moldova! Mentalitate – super.”

Administrația magazinului, căruia îi aparține tomberonul, ne-a spus că produsele au ajuns la gunoi, fiindcă le-a expirat termenul pentru consum. Întrebați de ce nu au prevenit această risipă de alimente, administrația a refuzat să ne dea un răspuns.

„- De ce nu au fost expediate la un azil de cîini sau, preventiv, cu cîteva zile înainte să expire produsele, de ce nu au fost livrate persoanelor social-vulnerabile sau persoanelor care au nevoie de aceste produse?”

Ulterior, am aflat de la angajații magazinului că, în urma incidentului dat, administrația a semnat un contract cu un azil de cîini, care urmează să beneficieze de astfel de produse. Conform Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, aruncarea produselor alterate în tomberoanele publice este o încălcare a legii.

„Comerciantul este obligat să lichideze produsele alimentare ale căror valabilitate a expirat. În legătură cu aceasta, comerciantul este obligat să aibă o unitate de salubrizare, un contract, care va prevedea evacuarea acestor deșeuri”, SERGIU SÎRGHI, ȘEF DIRECȚIE, ANSA

Întrebat de TV8, responsabilul de la ANSA ne-a spus că, o alternativă a nimicirii produselor expirate ar fi donarea acestora în ultima fază a termenului de valabilitate, la centrele speciale, cum ar fi Banca de Alimente, care se ocupă de distribuirea acestor produse familiilor social-vulnerabile sau azilurilor de animale.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load