Sala cu Orgă capătă viaţă! Cum va arăta bijuteria arhitecturală a capitalei

Sala cu Orgă capătă viaţă! Cum va arăta bijuteria arhitecturală a capitalei

Prima etapă a proiectului de reconstrucţie a Sălii cu Orgă este aproape de final.

Fațadele edificiului au fost vopsite, iar demisolul restaurat. Lucrările au fost făcute în concordanță cu regulile care țin de restaurarea unui monument istoric. 

„Ultimii ani au fost mai multe variante de culori. A fost galben, alb, roz, cafeniu. Culoarea dată, verde și cupru oxidat este o continuitate a culorii din interior. Avem mobilierul din sala de spectacole în această gamă. Avem toți pereții care sînt tot în gama asta de culori”, a spus Gheorghe Bulat, arhitect şef al proiectului.

Partea cea mai complicată a lucrărilor a fost ca în procesul de modernizare să nu fie pierdute elementele originale. 

„La început în aceste spații existau pereți din piatră naturală, existau anumite suprafețe din cărămidă, tavane din cărămidă care cu părere de rău au fost acoperite în timpul lucrărilor de refacere din anul 76-78. Aceste sectoare au fost curățate și puse în valoare”, susţine Gheorghe Postică, preşedintele Consiliului Naţional al Monumentelor

În această vară va începe cea de-a doua etapă a reabilitării. 

„Va fi demontată orga. Va fi împachetată și transportată, deocamdată nu știm unde, ori în Romînia ori în Germania. Va fi și ea restaurată. După care se vor începe lucrările în sala propriu zisă de concerte”, a declarat Larisa Zubcu, directoarea Sălii cu Orgă.

Noua înfățișare a Sălii cu Orgă este pe placul locuitorilor oraşului:

„Îmi place designul și culorile au fost bine alese. Mă aștept la ceva mai frumos. Văd că merge spre bine.” 

„Ce anume îmi place, aspectul exterior e simpatic, culoarea asta albă foarte mult îmi place. Se combină fierul ăsta și cu pereții albi.”

Lucrările de reconstrucție a Sălii cu Orgă din Chișinău au început în 2015. Guvernul României a oferit un grant de un milion de euro, iar autoritățile de la Chișinău au alocat 600 de mii de euro.
 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load