PSRM vrea sistem de achiziţii publice electronice în Primăria Chișinău

PSRM vrea sistem de achiziţii publice electronice în Primăria Chișinău

"Implementarea sistemului de achiziţii publice electronice în primăria municipiului Chişinău va ajuta la eliminarea antreprenorilor "lipitori" care acţionează în cîrdăşie cu funcţionarii corupţi de diferit rang", a declarat consilierul municipal al Partidului Socialiştilor, Gaik Vartanean, la o conferinţă de presă.


Potrivit agenţiei Infotag, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, el a spus că o parte din contractele de achiziţionare a serviciilor sau bunurilor, încheiate de preturi nu sînt fixate de sistemul m-tender.


"Acum un an, la o şedinţă a Consiliului Municipal, s-a decis că toate tranzacţiile iniţiate de instituţiile orăşeneşti vot trece prin acest sistem. În acest an, Direcţia educaţie a sectorului Rîşcani a dispus crearea unui site contra sumei de 82 mii lei. În acelaşi timp, o structură similară din sectorul Botanica a plătit 19 mii lei pentru site. Simţiţi diferenţa! Dar marea întrebare este de ce niciuna dintre cele 136 de achiziţii efectuate de Direcţia educaţie Rîşcani în 2018 nu este reflectată în sistemul m-tender?! Cum s-au plătit funcţionarii cu contractanţii? Agenţii economici au primit oare banii pentru muncă şi în ce volum?!", se întreabă el.


În opinia socialistului, sistemul de achiziţii electronice se confruntă cu "o rezistenţă extraordinară din partea aparatului central al primăriei şi structurilor administraţiei locale din sectoare".


"La ultima şedinţă a Consiliului Municipal, reprezentanţii Partidului Popular European din Moldova, care cooperează cu guvernarea actuală, au propus renunţarea la m-tender. De ce nu vor să introducă noi soluţii tehnologice? Pentru că pînă acum o cantitate necunoscută de numerar "circulă" prin diferite domenii ale economiei oraşului. De exemplu, la transportul public nu există încă statistici clare referitor la cît de mulţi bani provin de la pasageri, cine împarte aceşti bani şi în ce proporţie", spune socialistul.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load