X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Proiectul de renovare a Parcului ”Ștefan cel Mare”, supus discuțiilor publice (VIDEO)

1 mar. 2019,, 17:50   Capitala
4715 0

În anul 2019, parcul „Ştefan cel Mare” ar putea fi renovat și restaurat, cel puțin asta își dorește ”Agenția pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor”, scrie Noi.md.

Astăzi, în parcul central au avut loc dezbateri publice pe marginea conceptului de proiect propus.

Potrivit lui Ion Ștefăniță, directorul Agenției, tot ce se dorește este ca parcul să fie reparat, dar nu neaparat modernizat așa cum s-a interpretat greșit de societate.

”Se va reabilita pavajul, se va restaura elementele vechi precum havuzul, felinarele, gardul. Este doar intenția noastra de a reabilita, restaura acest obiect cultural. Eu consider că trebuie să luam o atitudine responsabilă față de acest obiect care este cartea de vizită a orașului”, a spus Ion Ștefăniță.

Pe de altă parte, jurnalista Elena Pahomova spune că, fără îndoială, parcul trebuie să fie reparat, dar înainde de a lua unele decizii, trebuie să fie consultați în primul rînd locuitorii capitalei.


”Este un proiect uimitor pentru că a apărut într-o noapte. Proiectul este realizat de cîțiva studenți, care nu s-au întrebat ce vrem noi, chișinăuienii. Este o lipsă de respect față de noi”, a spus Elena Pahomova.

Totodată, aceasta a spus că este trist că astfel de proiecte apar peste noapte atunci cînd în alte părți ale capitalei sînt distruse alte clădiri de importanță culturală.

În cadrul dezbaterilor publice a protestat și un grup de tineri reprezentanți ai comunității ”Occupy Guguță”, care spun că astfel de proiecte trebuie să fie, înainte de toate, consultate cu istorici, arhitecți de renume care ar putea oferi proiecte de calitate pentru renovarea acestui parc.

La rîndul său, Carlo Policano, arhitect italian stabilit de mai mulți ani în țara noastră, spune că intenția lui Ion Ștefăniță a fost interpretată greșit și că, de fapt, este doar o propunere de proiect, care poate fi modificată.

Mihai Baga, activist civic, spune că, fără îndoială, trebuie să fie restaurat și reparat, dar de persoane competente, nu de patru studenți.

”Aspectul fizic al orașului trebuie să fie păstrat, dar nu schimbat în totalitate”, a concluzionat Mihai Baga

Reamintim că, recent, Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor (AIRM) din cadrul Ministerului Culturii al Republicii Moldova a propus spre consultare publică proiectul-pilot - Revitalizarea Grădinii Publice Ştefan cel Mare din Chişinău.

Directorul general al AIRM, Ion Ştefăniţă, a publicat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii cu schița de proiect, elaborată în baza conceptului ce a fost prezentat pe 19 noiembrie 2018.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?