Peste 20 de clădiri din capitală de menire socială vor fi reabilitate termic

Peste 20 de clădiri din capitală de menire socială vor fi reabilitate termic

Peste 20 de obiective de menire socială vor fi reabilitate termic în cadrul primei etape a implementării proiectului de Eficienţă energetică în clădirile publice din Chişinău, transmite Moldpres.

Solicitat de agenție, specialistul principal din cadru Direcției relații publice a Primăriei capitalei, Vasile Chirilescu, a specificat că din cele 22 de obiective sociale fac parte trei spitale, 13 licee, un gimnaziu de tip internat și cinci grădinițe. „Lucrările de reabilitare la acestea vor începe în a doua jumătate a anului”, a spus Chirilescu.

Proiectul este unul inovativ și prevede, pe lîngă termoizolarea pereților, lucrări adiționale de reabilitare a rețelelor de ventilare, electrice, dar și a punctelor termice.

În acest sens, astăzi a avut loc o ședință de lucru la care a participat primarul general interimar, Silvia Radu, reprezentanți ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Băncii Europene de Investiții (BEI), Fondului E5P, unității de implementare a proiectului și ai ÎM „Direcția construcții capitale”.

În cadrul reuniunii au fost enunțate principalele activități de pregătire desfășurate pe parcursul anilor 2016 – 2017 pentru demararea proiectului în I etapă, printre care efectuarea studiului de fezabilitate și pregătirea inițierii procedurilor de licitații pentru auditul energetic a clădirilor ce vor fi reabilitate termic.

Primarul general interimar, Silvia Radu, a menționat că întregul proces de implementare a proiectului va fi monitorizat, iar în acest sens vor fi cooptați cei mai buni specialiști în domeniu. „Dorim să includem cît mai multe edificii care necesită reabilitare termică pentru a spori gradul de eficiență energetică a școlilor, grădinițelor, spitalelor și blocurilor de locuințe”, a spus oficialul.

În total, 122 de obiective au fost selectate pentru a fi reabilitate în cadrul proiectului.

Valoarea totală a proiectului privind eficienţa energetică şi izolarea termică a clădirilor publice din municipiu este de 25 mln de euro. În acest sens, BERD şi BEI oferă cîte un împrumut de 10 mln de euro. Totodată, Chişinăul beneficiază şi de un grant de investiţii de cinci milioane de euro din partea Fondului E5P.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load