Patru mănăstiri din preajma Chişinăului (Slideshow)

Patru mănăstiri din preajma Chişinăului (Slideshow)

Mănăstirea Căpriana

A fost fondată în anul 1420, reconstruită în anul 1989. Se află în satul Căpriana, raionul Străşeni, pe malul lacului Işnovăţ, la 35 de km de Chișinău.


Este una dintre cele mai vechi mănăstiri ale Moldovei. Prima menţionare a mănăstirii datează din timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432).


A fost închisă în 1962, dar a fost luată sub protecţia statului ca monument istoric. Cu toate acestea, a fost aproape în totalitate jefuită, au dispărut multe icoane, biblioteca, obiectele bisericeşti. Clădirea mănăstirii a fost adaptată pentru un sanatoriu pentru copii, iar sala de mese a fost transformată într-un club. În anul 1989 a fost întoarsă credincioşilor, iar apoi a început destul de repede restaurarea clădirilor mănăstirii şi a bisericilor sale. În prezent, mănăstirea este aproape restaurată, cu excepţia picturilor murale din vechea biserică a Adormirii Maicii Domnului (1545), Biserica Sf. Gheorghe (1903) nouă de iarnă a fost renovată complet şi pictată.


Impresii personale. Dacă intraţi în sat de pe şoseaua Leuşeni (anume acest traseu vi-l propunem), atunci puteţi vedea că deasupra satului se află un platou de observaţie foarte reuşit amplasat, de pe care şi satul, şi mănăstirea, şi împrejurimile pitoreşti vor apărea ca în palmă în faţa dvs.


Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load