COVID-19 în MOLDOVA

O locuitoare a capitalei și-a transformat apartamentul într-o gunoiște

O locuitoare a capitalei și-a transformat apartamentul într-o gunoiște

O locuitoare a Chișinăului a adunat ani de zile tot felul de gunoi în apartamentul său, transformînd spațiul de locuit într-o adevărată gunoiște. Apartamentul a fost curățat doar după intervenția activiștilor civici și Preturii locale din sectorul Rîșcani.

După cum scrie point.md, despre situația cu gunoiul din apartament au comunicat abonații mișcării "StopHam Moldova". Reprezentantul său, Alexandru Ciolac, a spus că în astfel de situații, ar trebui să intervină cel puțin pompierii, deoarece acesta este un exemplu evident de încălcare a regulilor de siguranță la incendiu.

Unul dintre locatarii pe nume Andrei a spus că apartamentul vecinei, care locuiește la etajul al nouălea, este plin de gunoi.


Potrivit lui, vecinii au scris în repetate rînduri plîngeri în organele de stat, însă problema nu a fost soluționată.

Vecinii susțin că această femeie are trei copii – un fiu și o fiică, care locuiesc peste hotare, și un alt fiu, care trăiește cu femeia în apartament, dar într-o cameră separată, aflată cu un etaj mai sus.

"Ea este destul de inteligentă, dar îi place să adune totul de pe stradă", - spune unul dintre locatari.

Datorită mirosului urît și invaziei gîndacilor, locatarii casei, inclusiv cei de la primul etaj, sînt nevoiți să prelucreze cu substanțe chimice și să se lipească spațiile de la ușă pentru a împiedica intrarea insectelor în apartamentele lor.

Proprietara apartamentului, Lilia, nu înțelege nemulțumirea vecinilor, susținînd că nu există gunoi și miros urît.

"Nu avem nici un miros acum. Mirosea mai devreme cînd era pește. Nici eu nu pot suporta mirosul urît. Parfumul ieftin, de asemenea, nu-l pot suporta. Gîndacii Voronin i-a adus din hrușciovka sa. Voronin i-a adus pe cei mici și ei au devenit atît de mulți", a spus ea.

Pretorul de Rîșcani, Vlad Melnic, a venit să se întîlnească cu locatarii, cărora le-a spus că această problemă va fi rezolvată, iar apartamentul va fi curățat, însă problema este că peste o lună totul va fi ca mai înainte.

El susține că în acest mod au fost deja curățate circa 40 de apartamente.

"Pretura încearcă să ajute, dar noi nu suntem atotputernici. Nu avem atît de multe pârghii de presiune pentru a rezolva totul cu propriile noastre forțe. Trebuie să încercăm să blocăm locurile de unde se aduce gunoiul", a menționat el.

Ciolac consideră că această problemă nu poate fi soluționată la nivel local, deoarece de ea trebuie să se ocupe avocații Ministerului Protecției Sociale, care vor elabora o lege care să protejeze oamenii "de gîndaci".

El s-a adresat ministrului Sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, care a ajutat la rezolvarea unei probleme similar la Buiucani anul trecut, cu rugămintea de a lua sub control personal această problematică pentru dezvoltarea unei baze juridice în scopul evitării unor situații similare în viitor.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load