Monumentele culturale din Chișinău, uitate de timp și autorități

Monumentele culturale din Chișinău, uitate de timp și autorități

Monumentele culturale ale Chișinăului, precum fostul cinematograf ”Iskra”, ”Gaudeamus, Amfiteatrul din Valea Trandafirilor sau mozaicul lui Aurel David - Plugarul Cosmic, au fost demul uitate de autoritățile locale.


Chiar dacă multe din aceste obiecte au fost privatizate, cu condiția ca ele să fie reconstruite sau cel puțin păstrate, totuși ele rămîn în paragină.


Pe de altă parte, autoritățile locale strîng din umeri și spun că nu au bani pentru reconstrucția obiectelor culturale, iar asta pentru că banii care sînt în bugetul local abia de ajung pentru alte probleme prioritare precum: reparația drumurilor, domeniul sănătății sau social.


Cel puțin asta spune Ion Stefăniţă, director general al Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor (AIRM). 


”Cînd discutam bugetul pentru 2019 am venit cu inițiative pentru reabilitarea acestor obiective, monumente publice, mozaicuri. Însă s-a mers pe prioritatea domeniilor. Colegii mi-au reproșat că avem drumuri proaste în oraș, că avem pasaje distruse, iar obiectele culturale pot aștepta”, a spus Ștefăniță într-un comentariu pentru Noi.md.


Acesta spune că agenția pe care o conduce a propus la finele lui 2018, 12 proiecte de reconstrucție a monumentelor culturale din capitală, însă de finanțare s-au bucurat doar 4.


”Direcțiile de profil trebuie să țină cont nemijlocit de finanțarea a astfel de proiecte și să monitorizeze dacă cei care le-au privatizat își respectă angajamentele”, a adăugat Ștefăniță.


Totodată, acesta a menționat că, din păcate, cei care cumpără obiectele culturale din capitală, deși se angajează să le recostruiască, dau uitării meniriii lor și își construiesc afaceri pe ruinele monumetelor culturale.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load