COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Mina din Chișinău, inundată de ape subterane (VIDEO)

Mina din Chișinău, inundată de ape subterane (VIDEO)

O parte a sectorului Rîșcani al Capitalei riscă să se prăbușească. Asta din cauză că mina din Chișinău a fost inundată de ape subterane.

După aproape o lună, de cînd întreprinderea și-a întrerupt activitatea, apa erodează stîlpii de susținere. Pentru a evacua apele, Consiliul municipal Chișinău a alocat, de urgență, 700 de mii de lei. De asemenea, consilierii municipali sînt în căutarea unor soluții de durată pentru această problemă.

Inundarea ”Minei din Chișinău” a început din data de 18 iunie, cînd întreprinderea a rămas fără energie electrică, din cauza datoriilor de peste 400 de mii de lei față de furnizor. Directorul minei, Sergiu Lungu, ne-a făcut o excursie în depozitul principal de producție, unde apa s-a ridicat la jumătate de metru.Timp de o lună, pe toată suprafața minei s-a acumulat aproximativ un milion de metri cubi de apă.


Mina Chișinău are o suprafață de aproximativ 600 de mii de metri pătrați. 60 la sută din această suprafață a fost inundată. Înălțimea apei în excavații variază între jumătate de metru și șapte metri și jumătate.

În zonele cu masivul de rocă mai slab, tavanul minei se poate prăbuși, atenționează Sergiu Lungu. Este vorba despre o porțiune a străzii Florilor, Studenților și o parte din teritoriul Universității Tehnice.

Un studiu de fezabilitate făcut în 2015 a arătat că evacuarea apei este posibilă cu ajutorul unor sonde. Construcția lor a fost însă zădărnicită de fosta guvernare, care a decis ca acolo să fie amplasată ”Arena Chișinău” - singura zonă în care întreprinderea putea să amplaseze sondele.

Singura soluție pentru evacuarea continuă a întregului volum de apă este implicarea întreprinderii ”Apă-Canal Chișinău”.

Din cauza cheltuielilor suportate în urma evacuării apelor subterane, în ultimii trei ani, ”Mina din Chișinău” a extras cu 4.000 de metri cubi de piatră mai puțin.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load