Locuitorii din Chișinău vor să fie păstrat parcul Ștefan cel Mare

Locuitorii din Chișinău vor să fie păstrat parcul Ștefan cel Mare

Locuitorii orașului Chișinău care nu sînt indiferenți au creat un grup de lucru în capitala Moldovei, care va lupta pentru păstrarea parcului Pușkin/Ștefan cel Mare în forma sa actuală, precum și alte monumente culturale și istorice.


Un grup de lucru, în componența căruia au intrat specialiști din diverse sfere de activitate, a fost înființat în rezultatul unei "mese rotunde" desfășurată recent la Uniunea Arhitecților din Moldova.


”Să păstrăm parcul Ștefan Cel Mare!”, acest deziderat a fost principalul mesaj al întîlnirii. La dezbateri au participat arhitecți, istorici, jurnaliști, activiști civici, membrii clubului amatorilor de istorie a Chișinăului (КЛИК) și a grupurilor ”Moștenirea culturală” și ”Orașul fără rutiere” de pe rețelele sociale. Nu este prima întrunire consacrată unei teme ce neliniștește societatea, dar, spre deosebire de altele, ea a finalizat nu doar cu o rezoluție, ci și cu crearea grupului respectiv de lucru. 


Toate au început în februarie, curent, după ce Agenția pentru inspectarea și restaurarea monumentelor a prezentat proiectul de modernizare a parcului Ștefan cel Mare, pe care intenționează să-l implementeze în timpul cel mai apropiat. Proiectul, mai exact, schițele studențești publicate, au provocat o mare agitație atît printre orășeni, cît și printre specialiști. Aceștia au atras atenție asupra faptului că reconstrucția preconizată modifică total, și nu spre bine, aspectul inițial al parcului, care este un monument cultural și istoric. 


Întîlnirile cu Ion Ștefăniță, șeful Agenției pentru inspectarea, păstrarea și restaurarea monumentelor, nu au făcut lumină. El zice că audierile publice la această temă au fost reușite și că toți participanții au susținut modificările propuse. Însă nu a fost prezentată lista specialiștilor în materie, care au avizat pozitiv proiectul.


Chișinăuienii neindiferenți erau neliniștiți de faptul că procesul s-ar putea desfășura conform celui mai nefavorabil scenariu: cele două runde de audieri publice prevăzute de lege se vor desfășura cu participarea unor ”membri ai societății civile” neștiuți de nimeni, pentru ca ulterior să se spună: gata, putem începe lucrările! Conform unor informații neoficiale, aceste lucrări ar putea începe deja luna viitoare. Se zvonește că au fost interzise tradiționalele evenimente consacrate Zilei Europei de la mijlocul lunii mai, deoarece lucrările de reconstrucție a parcului vor fi deja în toi. Poate că-s doar zvonuri, însă ele acutizează și mai mult tema discutată.


Potrivit jurnalistei Elena Levițkaia-Pahomova, președinta comisiei relații cu mass-media a Consiliului societății civile de pe lîngă președintele RM, inițiatoarea acestei mese rotunde, dorința de a salva parcul drag unește oameni cu cele mai diverse viziuni. 


”Noi vrem, în primul rind, să unim diverse forțe nu doar în lupta pentru păstrarea parcului Pușkin/Ștefan cel Mare, dar și pentru alte proiecte. Dacă la mijloc este orașul și amenajarea lui, trebuie să uităm total de viziunile politice diferite. În această situație, nu de interesele personale trebuie să ne batem capul, ci de cele ale orășenilor. Pentru că acest parc este patrimoniul nostru comun și am dori mult să nu apară niște inovații confuze, născocite de cineva, ci să fie păstrată istoria și manifestat un respect față de parc, de chișinăuieni și de oaspeții capitalei”, a declarat Elena Levițkaia-Pahomova.


Ea a spus că se constituie un grup, care a fost prezent la audierile publice pe care acum o lună și mai bine le-ar fi organizat Agenția pentru inspectarea, păstrarea și restaurarea monumentelor. Li s-a promis că pe parcursul a două săptămîni vor fi organizate audieri repetate, însă acestea așa și nu au avut loc. 


”Noi vrem să ne formulăm poziția și să arătăm că nu ne este indiferent, că nu am lăsat mîinile în jos și că vom urmări atent tot ce se petrece în orașul nostru”, a menționat jurnalista. 


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load