Locuitorii capitalei vor scăpa de mirosul urît care vine de la Stația de epurare Chişinău

Locuitorii capitalei vor scăpa de mirosul urît care vine de la Stația de epurare Chişinău

Începînd de astăzi nămolul de la Stația de epurare nu va mai fi deshidratat în saci geotube, ci va fi prelucrat mult mai rapid cu ajutorul a două centrifugi, care vor activa în regim non-stop.


Prima centrifugă a fost instalată în august 2018 şi, după o perioadă de testare a acesteia,  este instalată și a doua centrifugă. Deşi această investiție a costat furnizorul de apă circa 16 mil. lei,  pe termen lung va aduce economii considerabile.


Directorul general al furnizorului de apă, Valeriu Meșca, a declarat, că desi sînt mari, investițiile sînt justificate, iar parte bună este că mirosul neplăcut din capital va dispărea.


De menționat că zilnic, în grătarele de la Stația de epurare sînt stocate circa 15 tone de deșeuri menajere, fapt ce ne face să credem, că mulți consumatori confundă canalizarea cu un coș de gunoi. Cu toate acestea, Stația de epurare activează la parametrii normali și reușește să facă față volumului mare de ape uzate. Astfel, zilnic în prelevatorul de la Stație, intră circa 150 mii m3 de ape uzate, care, după tratare, sînt deversate în rîul Bîc şi de unde ulterior este folosită de agricultori la irigarea terenurilor.


Reamintim, că în ianuarie 2017, s-a dat startul reabilitării Staţiei de epurare şi liniei noi de tratare a nămolului. Finalizarea acestuia va avea loc în anul 2021. Astfel, într-un final, va fi renovată și implementată o nouă linie de tratare a nămolului, iar prelucrarea nămolului se va efectua în centrifugi de deshidratare, asigurînd deversarea apelor uzate conform parametrilor Uniunii Europene. 


De la începutul anului curent, în baza contractului au mai fost efectuate lucrări de demolare a Stației de pompare a nămolului primar, precum și a îngroșătorului de nămol.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load