În cadrul proiectului de eficientizare energetică vor fi reabilitate 22 de clădiri

În cadrul proiectului de eficientizare energetică vor fi reabilitate 22 de clădiri

La prima etapă au fost identificate 22 de obiective de menire socială, care necesită a fi reabilitate primordial, din totalul de 122 selectate.  

O decizie în acest sens a fost luată miercuri, în cadrul primei ședințe a grupului de lucru privind inițierea proiectului de reabilitare termică a clădirilor din Municipiul Chișinău, desfășurate la Primărie.   

Întrunirea a avut loc în format extins, cu participarea primarului general interimar, Silvia Radu, a reprezentanților Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Băncii Europene de Investiții (BEI), Fondului E5P, unității de implementare a proiectului, ÎM „Direcția construcții capitale" și a Consiliului Municipal Chișinău.  

În cadrul ședinței au fost enunțate principalele activități de pregătire desfășurate pe parcursul anilor 2016-2017 pentru demararea proiectului în prima etapă, printre care efectuarea studiului de fezabilitate și pregătirea inițierii procedurilor de licitații pentru auditul energetic al clădirilor ce vor fi reabilitate termic.

Silvia Radu a ținut să reconfirme disponibilitatea Primăriei de a realiza acest proiect foarte important pentru Municipiul Chișinău. „Vom monitoriza întregul proces de implementare a proiectului, iar în acest sens vor fi cooptați cei mai buni specialiști în domeniu. Dorim să includem cît mai multe edificii care necesită reabilitare termică pentru a spori gradul de eficiență energetică a școlilor, grădinițelor, spitalelor și blocurilor de locuințe", a menționat edilul.   

Proiectul este unul inovativ și prevede, pe lîngă termoizolarea pereților, lucrări adiționale de reabilitare a rețelelor de ventilare, electrice, dar și a punctelor termice.  
 
Amintim că valoarea totală a proiectului privind eficienţa energetică şi izolarea termică a clădirilor publice din municipiu este de 25 de milioane de euro. În acest sens, BERD şi BEI (Banca Europeană de Investiţii) oferă cîte un împrumut de 10 milioane de euro. De asemenea,  Chişinăul beneficiază şi de un grant de investiţii de 5 milioane de euro din partea Fondului E5P. 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load