COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Curtea a permis demolarea unei părți a blocului de la Botanica, respingînd plîngerea locatarilor

Curtea a permis demolarea unei părți a blocului de la Botanica, respingînd plîngerea locatarilor

Judecătoria sectorului Rîșcani a respins plîngerea locatarilor clădirii de pe str. Decebal, 5, o parte a căreia se încearcă să fie demolată, scrie newsmaker.md.

După cum a relatat pentru NM avocatul locatarilor Artur Macovei, judecătorul a considerat că "nu există nici un pericol", iar dezvoltatorul poate continua demolarea. Locuitorii casei, la rîndul lor, se tem că acest lucru ar putea deteriora temelia și intenționează să se adreseze la Curtea de Apel.

Casa de pe Decebal, 5 constă din nouă etaje de bază și o anexă cu două etaje. Pe 26 iunie, compania-proprietar Stratact și antreprenorul Estate Invest Company au început demolarea anexei. În același timp, numai a doua zi, pe 27 iunie, instanța urma să examineze cererea locatarilor casei cu solicitarea de a opri lucrările. Ei se tem că, datorită faptului că anexa și cea mai mare parte a casei au o singură fundație, deteriorarea acesteia poate reprezenta un pericol pentru apartamente.


După cum a spus pentru NM avocatul chiriașilor Artur Macovei, "instanța a considerat că nu există nici un pericol", și a respins cererea proprietarilor nemulțumiți de apartamente. Judecătoarea Olesea Țurcanu a lăsat în vigoare autorizația de demolare a construcției.

Potrivit avocatului, locatarii intenționează să se adreseze la Curtea de Apel Chișinău și să conteste această decizie. Ei deja adună documentele pentru asta.

El a mai spus că demolarea a fost deocamdată oprită datorită intervenției Primăriei Chișinău. Compania Stratact și administrația orașului au convenit că, agentul economic va achita o expertiză tehnică a blocului actual, efectuată de către un expert independent, privind siguranța lucrărilor planificate. Pretura Botanica a creat deja un grup de lucru în acest sens. Experții vor fi aleși de locatari.

La solicitarea NM, avocatul a precizat că o expertiză a fost efectuată și înainte, dar "locatarii nu au încredere în rezultatele ei".

"În plus, expertiza nu a ținut cont de faptul că mulți locatari, deși cu toate documentele permisive, dar a făcut modificări în apartamente. Și mulți alți factori", a spus Macovei.

Acum totul va depinde de rezultatele expertizei.

Amintim că locuitorii casei de pe str. Decebal, 5, din ianuarie 2020 încearcă să obțină retragerea autorizației de demolare a anexei la casa lor. Ei se tem că le va fi afectată siguranța. Viceprimarul Victor Chironda a oprit pe 25 mai autorizația de demolare din cauza încălcărilor admise la eliberarea autorizației. Cu toate acestea, compania Stratact a contestat în instanță această decizie a Primăriei. "Există o mare posibilitate că revocarea autorizației va fi la fel anulată de instanță și după asta primăria nu va mai putea deloc să se implice în această problemă", a explicat Chironda.

Demolarea de facto a anexei a început pe 26 iunie. Locatarii care protestau împotriva acestei demolări, în principal femei, au fost alungați cu brutalitate de pe obiect de cîțiva zeci de bărbați, care s-au prezentat drept angajați ai companiei-dezvoltator. Mai mulți locatari au fost bătuți. Poliția se ocupă de acest caz.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load