COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cum se va desfășura procesul de învățămînt în școlile din țară de la 1 septembrie

Cum se va desfășura procesul de învățămînt în școlile din țară de la 1 septembrie

Primăria Chișinău anunță despre mai multe modificări în procesul de studii a anului de învățămînt 2020 – 2021.

Elevii, părinții, profesorii și managerii instituțiilor de învățămînt general sînt îndemnați să dea dovadă de maximă responsabilitate, privind siguranța și sănătatea proprie, dar și a celor din jur.

În acest sens, reprezentanții municipali au venit cu un mesaj în adresa părinților și elevilor. „Este foarte important ca fiecare elev, părinte, bunică, rudă, profesor și director de școală să fie responsabil şi să conștientizeze importanța respectării măsurilor de igienă și protecție, conform recomandărilor oficiale. Împreună putem ajuta, printr-un comportament responsabil, să ocrotim sănătatea copiilor noștri și a celor din jur”, a menționat Angela Cutasevici, viceprimarul de ramură al municipiului Chișinău.


Astfel, la data de 22 august 2020, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a aprobat „Instrucțiunea privind măsurile de protecție care trebuie aplicate pentru organizarea activității instituțiilor de învățămînt publice și private în contextul epidemiologic al Covid-19”.

În procesul de studii, elevii, profesorii, părinții, dar și alte părți implicate direct, vor ține cont de următoarele recomandări:

 1. Vor respecta distanța de cel puțin 1,5 metri față de colegii din clasă, profesorii și alte persoane, în ograda școlii, la intrarea în școală, pe coridoare (vor urma indicatoarele), în clasă, la cantină, la blocul sanitar.
 2. Se vor așeza zilnic în aceeași bancă din clasă, păstrînd distanța de 1,5 metri în spate și lateral, față de ceilalți colegi.
 3. Vor veni și vor pleca de la școală conform intervalelor de timp stabilite, evitînd aglomerația, inclusiv în timpul verificării temperaturii corpului, dimineața.
 4. Își vor spăla mîinile cu apă și săpun sau vor folosi dezinfectant: după intrarea în școală, în clasă, înainte de pauza de masă, după tuse și strănuturi, înainte de aplicarea și după scoaterea măștii de protecție și la fiecare 2 ore.
 5. Nu vor folosi în comun rechizite școlare, telefoane mobile, tacîmuri, pahare sau alte lucruri care aparțin colegilor de clasă sau altor persoane.
 6. Vor urma regulile de igienă și protecție de pe posterele informative afișate în școală. Astfel, elevii vor fi mereu informați despre măsurile de prevenire a răspîndirii virusului Covid-19.
 7. Vor purta mască de protecție, care va acoperi nasul și gura, atunci cînd nu poate fi respectată distanța fizică sau la indicația medicului.
 8. Nu vor face experimente în laboratoare, la lecțiile de chimie, fizică sau biologie.
 9. Vor face orele de educație fizică în aer liber, fără a folosi inventarul sportiv.
 10. Vor sta acasă și vor anunța medicul de familie, dacă vor avea simptome precum: temperatura corpului mai mare de 37 oC, tuse, scurgeri nazale, probleme respiratorii.
 11. În cazul în care se depistează că rezultatul testului la Covid-19 al elevului este pozitiv, părinții acestuia vor informa imediat dirigintele clasei.
 12. Vor respecta măsurile de protecție și igienă privind prevenirea răspîndirii Covid-19, acasă și în locurile publice.
 13. Se recomandă tuturor elevilor să evite locurilor publice aglomerate.

De menționat că, decizia cu privire la deschiderea instituțiilor de învățămînt în capitală, va fi luată de către fondator, adică Consiliul Municipal Chișinău, în baza avizelor ANSP și ANSA.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load