TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cum poate fi rezolvată problema urbanizării excesive în centrul Chișinăului?

Cum poate fi rezolvată problema urbanizării excesive în centrul Chișinăului?

Problemele urbanizării excesive în centrul Chișinăului, construirea unor case apropiate una de alta, fără spațiu suficient între ele, au apărut din cauza că este încălcat mereu planul general de construcție, nu se ia în considerare numărul mijloacelor de transport, nu sînt rezolvate problemele căilor de comunicații a transportului și cretă o infrastructură socială. Sînt complet ignorate normele privind complexitatea construcției locuințelor.

Această opinie a fost exprimată de către consilierul independent al Consiliului municipal Chișinău, președintele DAAC Hermes, Vasile Chirtoca, în cadrul unui interviu la postul de radio Europa Liberă, comentînd adunătura de case de pe strada Testimițanu din apropierea Spitalului Republican și plîngerile din partea locuitorilor acestor case și a pacienților spitalul împotriva ”micilor apocalipse” și a colapsului în transport, transmite Noi.md.
Vasile Chirtoca a menționat că urbanizarea excesivă în centrul Chișinăului putea fi oprită de unul sau doi oameni.


"Totul depinde de o persoană sau de două: de primar și viceprimarul responsabil de problemele de construcție. Atunci cînd primarul la noi era tînăr, neexperimentat, nu putea rezolva cele mai dificile probleme privind gestionarea orașului, atunci acest lucru depindea de viceprimarul, care se ocupă de construcții și arhitectură. Noi am avut un asemenea viceprimar, Nistor Grozavu, care a fost demis recent", a declarat consilierul municipal independent.

"Am încercat să oprim astfel de proiecte, pentru că eu personal sînt proiectant și am văzut ce dezordine este în oraș. Adică, absolut fără nici un fel de calcule, se oferă posibilitatea de a construi cartiere întregi. Nu este calculată deloc sarcina de transport. Nu există o abordare complexă în proiectare. Adică, odată cu construcția unei clădiri rezidențiale, trebuie rezolvate și problemele sociale pentru a ști la care grădiniță și școală vor merge copiii, unde vor alerga și se vor juca. Unde se vor odihni bătrînii, unde se vor plimba etc.", a spus Vasile Chirtoca.

Potrivit lui, densitatea clădirilor în capitală deseori întrece măsura. Un exemplu este complexul de lîngă viaduc, unde se află supermarketul N1. Sînt încălcate normele de insolare, este o ogradă mică, copiii nu au unde se juca. Unde pot să se dezvolte? Verdeață nu este. Același lucru se întîmplă și la complexul de pe strada Testimițanu. Acolo există un pic mai mult spațiu, dar totuși, o mulțime de probleme nu sînt rezolvate și acest lucru se datorează faptului că este încălcat mereu planul general. El a fost adoptat în 2007 și absolut nu prevedea o astfel de clădire pe strada Testimițanu. Dar ei au venit cu know-how. Așa-numitul PUZ: Planul Urbanistic Zonal. Deci iată, ei fac acest Plan Urbanistic Zonal pe unele terenuri libere, care au nimerit sub gestiunea companiilor de construcții sau a unui oarecare dezvoltator, și îl promovează la ședințele consiliului municipal. De aceea, primul lucru care va trebui realizat în noul Consiliu municipal este ajustarea planului general al capitalei și legalizarea lui și fără nici un fel de PUZ-uri", a spus consilierul independent al Consiliului Municipal Chișinău, președintele DAAC Hermes.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load