COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cum poate businessul să devină salvatorul patrimoniului istoric al capitalei

Cum poate businessul să devină salvatorul patrimoniului istoric al capitalei

La Chișinău trebuie ajustată simbioza activității de afaceri și protecția patrimoniului istoric, iar dacă nu vom face acest lucru, businessul va deveni călăul patrimoniului istoric, în loc să devină salvatorul său.

Despre acest lucru a declarat membru consiliului de urbanism, arhitectul Denis Nedeoglă, menționînd că centrul istoric al capitalei de 619 ha este o povară moartă de neridicat pentru bugetul municipal, relatează Noi.md.

"Ambițiile trebuie să aibă întotdeauna o bază economică. În caz contrar, este o bravadă lipsită de sens, condamnată la moarte... Patrimoniul istoric. Pentru a avea cu ce ne mîndri, este nevoie de un model real rațional de autosuficient de finanțare, conservarea și dezvoltare a Centrului Istoric. Moștenirea istorică este "înșiruită "pe un teritoriu vast și, după toate "perioadele istorice", este adesea fragmentată. Concentrarea monumentelor conservate pe teritoriul orașului superior este, în general, mai mare decît pe teritoriul orașului inferior. Și dacă examinăm cu atenție amplasarea monumentelor istorice în structura urbană a cartierelor, acestea sînt concentrate pe perimetrele exterioare ale cartierelor. În centrul clădirii, de regulă, construcția valoroasă nu există", a spus Denis Nedeoglo.


Potrivit lui, pentru a combina protecția patrimoniului istoric cu dezvoltarea actuală a orașului, este necesar de elaborate un model eficient de dezvoltare și de organizat "Uniunea patrimoniului istoric cu bani".

Denis Nedeoglo consideră că la Chișinău trebuie să fie ajustată simbioza activității de afaceri și protecția patrimoniului istoric și, dacă nu, businessul va fi călăul patrimoniului istoric, în loc să devină salvatorul său.

În opinia sa, introducînd un sistem legal și ponderat de construcție și restaurare a centrului va avea de câștigat, în primul rînd, orașul și locuitorii săi.

"În același timp, principalul nostru aliat va fi businessul. Fie Uniunea funcționarilor și a businessului (ca pînă acum), fie Uniunea locuitorilor și a businessului. Alegerea este a noastră", a menționat arhitectul.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load