Cum ar putea fi transformată Strada 31 august 1989 în una pietonală

Cum ar putea fi transformată Strada 31 august 1989 în una pietonală

Strada 31 august 1989 din capitală ar putea fi transformată în una pietonală, fără limitarea accesului automobilelor, conform principiului ”shared space”, scrie activistul civic Victor Chironda pe blogul său, transmite NOI.md


Potrivit lui, infrastructura pietonală trebuie îmbunătățită.


„O stradă pietonală nu înseamnă numaidecît granit, felinare în stil retro și restricționarea accesului pentru automobile. O astfel de stradă poate fi amenajată și cu materiale și mobilier modern, iar pe ea pot circula automobile și transport public”, susține activistul. 

Drept exemplu, Chironda propune principiul de dezvoltare adoptat de orașele moderne, și anume cel denumit ”shared space”.


„Aceasta este o practică de design urban, care presupune minimizarea separării fizice dintre diferite tipuri de utilizatori ai unei străzi prin eliminarea bordurilor și denivelărilor, prin marcarea suprafeței străzii și prin semne de circulație și semafoare speciale. 


Conform specialiștilor care au dezvoltat acest concept de design, pe o asemenea stradă nu e clar cine are prioritate, fapt care îi face pe șoferi să reducă considerabil viteza. Reducerea vitezei reduce și dominația spațiului de către automobile, ceea ce crește sentimentul de securitate a străzii pentru alți utilizatori”, menționează Chironda pe blogul său. 


Totodată, acesta prezintă și alte principii de dezvoltare a zonei.


Potrivit lui, autoritățile publice locale ar trebui să revină la discutarea posibilității tranformării străzii 31 august din inima capitalei în una pietonală, iar cu o abordare serioasă și cu pași consecvenți, în 4-5 ani „am putea avea în Chișinău prima zonă pietonală veritabilă, un model de regîndire și reamenajare a spațiilor publice, dar și o experiență de implementare a unor astfel de proiecte”, a notat Chironda. 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load