Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

CSE a stabilit activitățile necesare pentru curățarea rîului Bîc

25 iun. 2020,, 10:44   Capitala
2583 0

Primăria municipiului Chișinău informează că ieri, 24 iunie, a fost convocată ședința Comisiei pentru situații excepționale a municipiului Chișinău care a stabilit activitățile necesare pentru curățarea rîului Bîc, în vederea prevenirii acumulărilor de ape pe strada Albișoara, în caz de averse.

„Discuțiile factorilor de decizie din cadrul municipalității s-au axat pe necesitatea continuă de curățare a rîului Bîc (unde se revarsă apele pluviale din oraș) și monitorizarea albiei acestuia, pentru a preveni inundațiile, dar și o eventuală catastrofă ecologică, care se poate produce din cauza neevacuării nămolului și acumulării deșeurilor pe parcursul anilor”, se arată în comunicatul Primăriei.

În cadrul ședinței Comisiei pentru situații excepționale au fost delegați responsabili pentru executarea lucrărilor, totodată fiind stabiliți și termeni pentru începutul și evoluția activităților preconizate, transmite unimedia.info.

Astfel, membrii Comisiei au constatat următoarele:

1. Inundațiile pe teritoriul municipiului Chișinău din data de 13-19 iunie, a.c., produse în rezultatul averselor puternice (15-45 l/m²), au fost provocate de ieșirea din albie a rîului Bîc;


2. Pe tronsonul str. M. Viteazul – str. Feredeului, necesită a fi curățate grilajele captatoarelor canalelor rețelei publice de canalizare pluvială și albiei rîului Bîc;

3. Serviciile specializate subordonate ale Primăriei municipiului Chișinău: Direcția generală transport public și căi de comunicație, Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare, Î.M. „Direcția construcții capitale”, în termen de 7 zile, vor determina necesitățile pentru prevenirea inundațiilor teritoriului municipiului, inclusiv pentru curățarea albiei rîului Bîc și pentru menținerea în stare funcțională a rețelei publice de canalizare pluvială;

4. Direcția generală transport public și căi de comunicație, în comun cu Î.M. „Direcția construcții capitale”, Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare, Institutul de proiectare a sistemelor de gospodărire a apelor „ACVAPROIECT” și Institutul Municipal de Proiectări „CHIȘINĂUPROIECT”, în contextul reparației curente a carosabilului pe str. Albișoara, vor reexamina și actualiza proiectul existent și devizul de cheltuieli, privind curățarea albiei rîului Bîc în zona de inundații;

5. Direcția generală transport public și căi de comunicație va perfecta și va prezenta spre aprobare, pînă în data de 10 iulie 2020, Planul de măsuri privind prevenirea inundațiilor în municipiul Chișinău.

În context, primarul general, Ion Ceban, a menționat că albia rîului Bîc nu a fost curățată mai mulți ani, intervenindu-se doar pe o porțiune în anul 2013. Drept consecință a lipsei de atitudine a administrațiilor precedente, dar și din cauza nefuncționalității rețelelor pluviale, care necesită a fi curățate, strada Albișoara este inundată la fiecare ploaie torențială.

„Pentru a rezolva problema, recent edilul capitalei a dispus crearea unui grup de lucru care a inspectat rîul Bîc. În componența comisiei au fost incluși specialiști din cadrul APL Chișinău, ecologiști și membri ai Comisiei municipal pentru situații excepționale. Specialiștii au evaluat starea de lucruri a rîului Bîc, pentru a identifica soluții de redresare a situației. Astfel, în ultima perioadă au fost organizate mai multe ședințe tematice, ultima avînd loc miercuri, cu participarea specialiștilor licențiați din cadrul instituției care a elaborate proiectul de curățare a albiei rîului Bîc și a reprezentanților Primăriei”, se mai arată în comunicat.

Amintim că ieri ieri S.A. „Apă Canal” Chișinău a informat despre echipa de chimiști, biologi și ingineri de top din Republica Moldova și Rusia care au dezvoltat și testat o tehnologie unică care poate salva capitala de mirosul urît.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?