TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cine au fost edilii Capitalei, care au condus orașul de cînd Moldova e stat independent

Cine au fost edilii Capitalei, care au condus orașul de cînd Moldova e stat independent

Bătălia pentru fotoliul de primar al Capitalei a fost întotdeauna aprigă.


Doar fostului primar Serafim Urechean i-a reușit o singură dată, în 1999, să cîștige din primul tur. De atunci, la fiecare scrutin este organizat şi turul doi.


Primii edili ai Chișinăului, care au condus orașul de cînd Moldova este stat independent, au fost însă desemnați de către autoritățile centrale.


Primul primar după proclamarea independenței a fost Nicolae Costin. El a condus Primăria între 1990 şi 1994 şi a fost numit, dar şi demis din funcţie, de autorităţile centrale. În mai 1995, și succesorul său, Serafim Urechean, a fost numit prin decret prezidențial, după ce alegerile locale au fost declarate nevalabile din cauza participării reduse la scrutin. Edilul Chișinăului a fost ales pentru prima dată prin vot direct în 1999. Atunci, Serafim Urechean, care a candidat independent și l-a avut drept adversar pe Vasile Iovv a cîștigat mandatul din primul tur. După alegerile din 2003, Urechean ajunge din nou la conducerea Primăriei. De data aceasta îi reușește să cîștige scrutinul abia în turul doi, după un duel cu Vasile Zgardan, susținut de Partidul Comuniștilor. Fotoliul de primar rămîne însă liber în 2005, cînd Urechean a fost ales deputat. Din această cauză, locuitorii Capitalei au fost chemați din nou la urne.


După patru tentative nereușite, organizate în vară și în toamnă din cauza prezenţei reduse la urne, autorităţile centrale au decis să amîne alegerile pînă la scrutinul general din 2007. Pînă atunci, interimatul funcţiei de primar general a fost asigurat de viceprimarii Vasile Ursu şi Veaceslav Iordan. În vara anului 2007, Iordan, propus de Partidul Comuniștilor, ajunge în turul doi cu liberalul Dorin Chirtoacă. Ultimul cîștigă detașat alegerile cu peste 61 la sută din voturi. Peste patru ani, în turul doi al scrutinului din 2011, bătălia a fost la limită, iar candidatul comuniştilor, Igor Dodon, a fost la un pas de cîrma Primăriei. Liberalul Dorin Chirtoacă l-a devansat pe Dodon cu doar un procent și a cîștigat al doilea mandat de primar. În 2015, Chirtoacă a fost ales edil pentru a treia oară. După duelul din turul doi cu socialista Zinaida Greceanîi, Chirtoacă a învins cu peste 53 la sută din voturi. În 2018 Chirtoacă şi-a dat demisia.


Atunci primar interimar a fost numit Nistor Grozavu, iar ulterior Silvia Radu. În urma unui nou scrutin, învingător a ieşit liderul PPDA, Andrei Năstase, însă mandatul acestuia nu a fost validat. Interimatul funcţiei de primar al Capitalei a fost asigurat de Ruslan Codreanu, iar în prezent de Adrian Talmaci.
Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load