COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cazul Grenoble: Slusari sesizează CNA și Procuratura

Cazul Grenoble: Slusari sesizează CNA și Procuratura

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari cere Executivului să anuleze o hotărîre, luată de Guvernul Filip în februarie 2019, prin care zece hectare de teren agricol de pe strada Grenoble din capitală au fost transmise în arendă unor agenți economici pentru construcția unui complex agroindustrial.

Deputatul susține că acea hotărîre de Guvern a fost adoptată cu grave încălcări și terenul ar fi ajuns pe mîna „mafiei imobiliare”, care intenționează să construiască de fapt un hotel și o zonă de odihnă.

Alexandru Slusari a precizat că cele trei terenuri agricole: de 5 ha, 2,7 ha și 2,5 ha au fost transmise în arendă companiilor „Palan” și „Grand Oil” și persoanei fizice Ala Melihova.


„Sînt cîteva lucruri foarte, forate suspecte. Nu intră în competența Guvernului darea în arendă a terenurilor. Această competență este delegată către Agenția Proprietății Publice. Arendarea terenurilor agricole se face prin licitație publică. În nota informativă eu am găsit o bîlbîială: că a fost demult o licitație, încă în 2008 și 2009 și contractele au fost semnate și reactualizate. Al treilea teren se atribuie, pentru 17 ani, unei persoane fizice, în scopul amplasării unui complex agroturistic…Proiectul a fost propus de Baldovici (n.r. Vladimir Baldovici, fostul șef al Agenției Proprietății Publice”) și contrasemnat de Ion Chicu, actualul consilier al lui Igor Dodon, fost viceministru și adoptat de Guvern pe 27 februarie 2019, la trei zile după alegeri… Și raportul de expertiză anticorupție a avut multe întrebări”, a declarat Slusari în cadrul unei conferințe de presă.

În spate stă Plahotniuc?

Deputatul a trimis demersuri la Procuratura Generală și Centrul Anticorupție prin care a solicitat să fie analizate acțiunile funcționarilor care au transmis terenurile în arendă și să investigheze cine a stat în spatele acestei tranzacții dubioase cu terenul statului.

„Dacă se dovedește că aceste firme au legătură cu Plahotniuc, atunci e clar în interesul cui au fost atribuite 10 hectare de teren. Din cîte știu, autorizația de construire încă nu au primit firmele, dar se vehiculează că urmează să fie construite un hotel, o zonă de odihnă, care nu au nimic cu obiectivele de post-recoltare, așa cum era în hotărîrea de Guvern… Tragem concluzia că este o escrocherie”, a punctat Slusari.

Precizăm că firma „Grand Oil”, care a luat în arendă unul dintre terenuri, aparține în prezent, potrivit actelor oficiale, offshorului cipriot „Alkiniaco Investments LTD”, dar anterior, o cotă parte de 77% în această firmă a deținut-o compania „Finpar Invest”, afiliată fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc.

Compania „Palan” a fost fondată în 1992 și o are în prezent în calitate de administrator pe Ala Melihova, persoana fizică care a luat în arendă de la stat cel de-al treilea teren de pe strada Grenoble.

Deputatul Alexandru Slusari afirmă că pe terenul din strada Grenoble au fost defrișați deja arborii și se pregătește inițierea construcțiilor. Acesta a îndemnat și presa și societatea civilă să monitorizeze situația, pentru a nu admite apariția unor construcții ilegale pe terenul statului.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load