COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

„Ca cinematograf nu va mai fi întors niciodată”: Cum arată astăzi „Gaudeamus” (VIDEO)

„Ca cinematograf nu va mai fi întors niciodată”: Cum arată astăzi „Gaudeamus” (VIDEO)

Scandalul din jurul demolării cinematografului Gaudeamus pare să fie dat uitării, nu și urmările acelei decizii care au transformat peste noapte un centru perfect funcțional de cultură în ruine.

La doi ani de cînd au început lucrările de demolare a cinematografului, astăzi clădirea pe jumătate distrusă arată ca după război, mormane de beton și deșeuri de construcție - această imagine dezolantă o găsim chiar în centrul capitalei. Echipa de filmare a Noi.md a surprins imagini cu drona la fața locului.

Despre impactul negativ distrugerii acestui centru asupra cinematografiei din Moldova, dar și vieții culturale a țării, am discutat cu directorul Centrului Național al Cinematografiei, Valeriu Jereghi.


„Nu știm ce decizii au fost luate, dar ca cinematograf nu va mai fi întors niciodată. Era un cinematograf foarte bine dotat cu echipament nou, european, un centru cultural important pentru țara noastră, dar au intervenit «interese speciale» de afaceriști și ne-au lăsat fără cinema. Era un complex foarte bine amenajat, s-au investit bani grei”, a precizat Jereghi.

Cineastul spune că nu știe unde au dispărut mobilierul și tehnica din dotarea cinematografului, care era la un nivel înalt și ar fi putut fi folosite în continuare.

Potrivit lui, pentru prima dată în 25 ani, ramura cinematografiei din Moldova are șansa să fie readusă la viață, întrucît nu ducem lipsă nici de tinere talente, și nici de finanțare, regretabil este însă faptul că producțiile cineaștilor nu au unde să fie proiectate.

„Avem o problemă foarte mare: statul ne dă posibilitatea să susținem cinematografia, acum avem ocazia să o lansăm de la 0, dupa 25 de ani de stagnare, se produc pelicule de diferite genuri, avem tineri talentați, dar nu avem în Chișinău unde le proiecta. Rămîne pe seama producătorilor care umblă și caută modalități de a se promova, pentru că nu au spectator național. La televiziuni să difuzezi aceste filme, costurile sînt exagerate”, a mai spus Jereghi.

Reamintim că lucrările de demolare a cinematografului Gaudeamus au început pe 8 iunie 2018, iar în locul cinematografului, care este teren proprietate privată, urmau să fie construite două blocuri locative. Deși, conducerea Primăriei la acea perioadă a emis o dispoziție privind stoparea lucrărilor de demolare, ulterior proprietarul a obținut cîștig de cauză în instanța de judecată, revendicîndu-și dreptul de continua lucrările. La ora actuală, reprezentanții Primăriei spun că nu sînt alte informații privind viitoarea construcție pe acest teren.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load