COVID-19 în MOLDOVA

A fost anunțată una dintre cele mai bune investiții în imaginea Chișinăului

A fost anunțată una dintre cele mai bune investiții în imaginea Chișinăului

Una dintre cele mai bune investiții în imaginea Chișinăului este iluminatul arhitectural al clădirilor și construcțiilor.

Această opinie a fost exprimată de către experții și internauții, menționînd că, în prezent, iluminatul arhitectural este folosit peste tot și contribuie la transformarea tuturor clădirilor mediocre și triste fără excepție în construcții originale și moderne, de la care nu-ți poți lua privirea și unde vreai să te întorci din nou.

Iluminatul arhitectural este necesar pentru a crea un aspect expresiv al orașului nocturn. Este important să se țină cont de caracteristicile clădirii - înălțimea, stilul, textura și culoarea fațadelor și în conformitate cu aceste caracteristici să se selecteze dispozitivele de iluminat. Cei mai importanți factori ai iluminatului arhitectural sînt puterea sursei de lumină, înălțimea și lățimea fluxului de lumină, culoarea lămpilor.


Potrivit experților, în zilele noastre tehnica iluminatului este o componentă importantă a organizării funcționale a mediului uman modern. Iluminatul arhitectural corect conceput al spațiilor și străzilor nu reprezintă doar confortul și siguranța oamenilor în întuneric, ci și un instrument puternic în mîinile arhitectului care permite modelarea diferitelor aspecte ale percepției estetice a mediului urban.

Iluminatul este un factor major care formează aspectul orașelor în orele serii. Dintre toate tipurile de iluminat urban - stradal, de vitrină, publicitar și arhitectural-artistic - cel din urmă, probabil, oferă cele mai multe oportunități de dezvoltare în marile orașe.

Cele mai frumoase modele în iluminatul arhitectural și artistic în lume sînt cele mai mari metropole și capitale – Moscova, New York, Londra, Roma, Barcelona, Paris. Milioane de turiști pot admira în orele de seara capodoperele arhitecturale ale acestor orașe - monumentele istorice, havuzurile cu irizări de toate culorile curcubeului, luminile aprinse ale zgîrie-nori.

Atunci cînd este implementat un proiect de iluminare a unui monument arhitectural, sarcina principală a iluminatorilor nu este doar de a sublinia cu lumină ideea creatorului, ci și de a nu distruge ideea sa principală.

În opinia chișinăuienilor, autoritățile trebuie să acorde o atenție deosebită iluminării clădirilor dominante, restaurării fațadelor și iluminării clădirilor multietajate de la Chișinău.

În acest sens, ele menționează necesitatea iluminatului arhitectural al unor astfel de clădiri și construcții din capitala Moldovei, cum ar fi:

- blocul de locuit de 22 de etaje, cunoscut în popor ca Romanița sau Porumbul;
- complexul locativ multietajat la intrarea în oraș de pe bd. Dacia - Porțile Orașului;
- clădirile Moldova-Film;
- blocurile înalte ale arhitectului Solominov de pe bul. Dacia (fostul bulevardul Păcii);
- clădirea Circului cu restaurarea sculpturii clovn;
- Hotelul Chișinău,
- Hotelul Cosmos,
- clădirile Gemenii la începutul străzii G. Vieru;
- blocurile dominante la intersecția bul. Dacia - str. Trandafirilor și bul. Dacia – str. Hristo Botev;
- blocurile dominante în sectorul Rîșcani, la intersecția bul. Moscova – str. A. Ruso;
- blocul fostei uzine Alfa de pe str. Alba-Iulia din sectorul Buiucani.

Este dificil să se supraestimeze valoarea iluminatului în procesul de percepție și evaluare a aspectelor estetice ale arhitecturii. Pe durata zilei solare, structura vizuală a clădirii este determinată de direcția luminii solare directe sau difuze. Rezultatul este un joc continuu de lumină și umbră care scoate în evidență dinamica plastică a volumelor structurii arhitecturale. Fiind un produs al unei analize aprofundate a fenomenelor luminoase naturale și a unei înțelegeri profunde a planului arhitectului, sistemul de iluminare inteligent proiectat contribuie la identificarea celor mai semnificative elemente ale construcției pentru plasarea accentelor luminoase corecte.

În același timp, iluminarea obiectelor arhitecturale pe timp de noapte crește durata expunerii lor, permițînd chiar și în condiții de vizibilitate limitată să se perceapă stilul arhitectural al orașului. Astfel, lumina artificială formează în mod activ o nouă componentă estetică semnificativă a structurii vizuale a mediului urban.

La elaborarea aspectului luminos de seară al obiectului există două direcții fundamental diferite de căutare creativă: asemănarea acestuia cu aspectul de zi sau crearea unui contraspect specific de noapte, decorativ teatral, care nu are analogii vizuale directe în condiții de iluminat natural și posedă propriile calități expresive.

Pentru monumentele de arhitectură, istorie, cultură și artă monumentală, stereotipurile vizuale ale cărora s-au dezvoltat deja în conștiință, prima cale este mai firească. Pentru structurile moderne, mai productivă ar fi cea de-a doua cale.

Atunci cînd sînt realizate obiectivele de iluminat nocturn, este necesar să se seteze ora cînd acesta va fi oprit automat, ceea ce este important pentru plantele urbane care au nevoie de „odihnă” nocturnă.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load