COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

4 greșeli care l-au dus pe Andrei Năstase spre înfrîngere

4 greșeli care l-au dus pe Andrei Năstase spre înfrîngere

Înfrîngerea lui Andrei Năstase la ultimele alegeri ale primarului municipiului Chișinău a fost determinată, pe de o parte, de campania excelentă a lui Ion Ceban și, pe de altă parte, de o serie de greșeli grave ale candidatului blocului ACUM, iar acum viitorul său politic depinde de capacitatea de a evalua la rece situația și de a trage concluziile adecvate.

Această opinie a fost exprimată de fostul viceprim-ministru, fost ministru al Economiei Moldovei și acum expert independent, Alexandru Muravschi pe pagina sa de socializare, relatează Noi.md.

El a menționat că victoria lui Ion Ceban la alegerile primarului general al municipiului Chișinău este bine meritată, deoarece domnul Ceban a desfășurat foarte competent campania electorală, s-a întîlnit activ cu alegătorii, inclusiv în suburbii Programul său s-a concentrat pe rezolvarea problemelor concrete ale orașului, iar candidatul oferind tuturor propuneri reale de rezolvare a acestora.


Pe tot parcursul campaniei, Ion Ceban a menținut un ton calm respectuos în relația cu adversarul său, fără a ajunge la insulte. De aceea, victoria sa este bine meritată.

Și în același timp, așa cum a menționat Alexandru Muravschi, pentru mulți această victorie este surprinzătoare, mai ales avînd în vedere diferența destul de mare dintre candidați după numărul de voturi primite.

„Și această mirare o are nu numai Andrei Năstase și susținătorii săi. Căci după prima rundă, părea că se va repeta situația din 2018. Totul spunea că domnul Năstase are o rezervă mare. În mod logic, el ar fi trebuit să primească voturile alegătorilor lui D. Chirtoacă, O. Țîcu, V. Munteanu, ceea ce ar fi trebuit să-i ofere un avantaj semnificativ. Ion Ceban a putut conta doar pe marea mobilizare a susținătorilor săi care au ignorat primul tur. Dar s-a întîmplat ceea ce avem. Și cred că motivele ar trebui căutate în greșelile făcute de A. Năstase, pentru care se poate învinui doar pe el însuși. Deci despre ce fel de greșeli este vorba. În opinia mea, ele sînt 4", a declarat fostul prim-ministru, fost ministru al economiei Moldovei și în prezent expert independent, care a detaliat aceste greșeli grave ale lui Andrei Năstase.

„1. Votul lui A. Năstase în favoarea revenirii Rusiei în APCE. Eu personal am crezut că el a procedat corect, ceea ce l-am descris ca fiind un act al unui politician matur. Dar acesta sînt eu. Dar iată o parte a potențialului electorat al lui A. Năstase, care a votat în primul tur pentru D. Chirtoacă, O. Țîcu și V. Muntean, consideră această acțiune drept o trădare. La urma urmei, acest segment include cei mai activi, emoționali sindicaliști, care sînt foarte negativi, s-ar putea spune chiar, ostili față de tot ce vine din Rusia. Deși în cuvinte, unii dintre ei vor nega acest lucru. De aceea eu cred că unii dintre reprezentanții acestui electorat pur și simplu nu au votat în turul doi.

2. Ocuparea funcției de ministru al Afacerilor Interne. Saltul din parlament în fotoliul de ministru, în care domnul Năstase nu a arătat nicio acțiune pozitivă vizibilă, iar dorința de a pleca peste patru luni de la minister la primărie, i-a adăugat puncte negative. Cred că, dacă ar fi rămas în parlament, ar fi devenit președintele fracțiunii, ar fi desfășurat o activitate politică și legislativă activă în parlament și de acolo s-ar fi avîntat în lupta pentru primărie, șansele sale de a cîștiga ar fi fost mult mai mari.

3. Explicația dlui A. Năstase că nu-și aduce familia la Chișinău, deoarece există încă mulți bandiți și nu există siguranță, a provocat nemulțumiri, inclusiv în rîndul susținătorilor săi. Dacă ministrul de Interne declară acest lucru, atunci acest lucru indică inadecvarea profesională a acestuia. Deci, acesta a fost o altă piatră mare care a tras ratingul lui A. Năstase în jos.

4. Declarația domnului Năstase că, în caz de înfrîngere, el își va face valiza și va părăsi țara a jucat și rolul unei căzi cu apă rece, vărsată peste o parte a electoratului. Într-adevăr, prin aceasta, dl Năstase a arătat că fotoliul este mai important pentru el și pur și simplu nu-i pasă de țară și problemele sale. Fără fotoliu, el nu are ce căuta aici.

Puteți, desigur, să căutați și alte defecte minore, dar, cred că ele nu sunt atît de importante. Nu spun nimic despre calitatea programului prezentat de A. Năstase. Înfrângerea lui A. Năstase a fost determinată, pe de o parte, de excelenta campanie a lui Ion Ceban și, pe de altă parte, de erorile grave ale lui A. Năstase menționate mai sus. Acum, viitorul său politic depinde de capacitatea de a evalua la rece situația și de a trage concluziile adecvate”, a subliniat Alexandru Muravschi.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load