COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Hotărîre definitivă: Kazahstanul a pierdut procesul cu Anatol Stati

Hotărîre definitivă: Kazahstanul a pierdut procesul cu Anatol Stati

Curtea de Apel din Stockholm a respins a doua contestație înaintată de Republica Kazahstan împotriva Ascom Group SA și alții, prin care partea kazahă cerea anularea hotărîrii din 19 decembrie 2019, a Tribunalului de arbitraj, care a obligat această țară la plata a unui prejudiciu estimat acum la 541 de milioane de dolari.

Hotărîrea a fost luată în data de 9 martie, se arată într-un comunicat publicat de Ascom Group SA, scrie newsmaker.md.

Aceasta era deja a doua contestație fără precedent, depusă de Kazahstan în noiembrie 2019, după ce a pierdut prima contestație în decembrie 2016, după 3,5 ani de proceduri în fața aceleiași Curți de Apel Svea.


În hotărîrea pronunțată pe 9 martie 2020, instanța suedeză a constatat că cele două contestații sînt „identice”, ceea ce în temeiul legii suedeze interzice ca noua cerere să fie audiată. De asemenea, instanța a constatat că noua cerere a Kazahstanului este „bazată pe circumstanțe care ar fi putut fi invocate în cazul anterior”.

Curtea Svea a refuzat să acorde permisiunea de a contesta această hotărîre la Curtea Supremă suedeză, făcînd-o definitivă și obligatorie.

Anatolie Stati, CEO și acționar unic al Ascom Group SA, unul dintre pîrîții acțiunii, a salutat decizia: „Salutăm această hotărîre a instanței suedeze, care acordă o atenție cuvenită principiului finalității litigiilor. Creditorii premiați vor continua eforturile lor de a încasa toate sumele datorate în cadrul atribuirii și costurile legale aferente în toate jurisdicțiile disponibile. Între timp, investitorii străini din Kazahstan ar trebui să ia act de eșecul repetat al țării de a onora angajamentele de protejare a investițiilor pe care pretinde că le oferă investitorilor străini.

Hotărîrea instanței suedeze este cea mai recentă evoluție a bătăliei de lungă durată a părților Stati pentru a impune plata de compensații pentru încălcarea Kazahstanului a prevederilor privind protecția investitorilor din Tratatul privind Carta energiei. În decembrie 2013, un tribunal de arbitraj din Suedia a constatat că Kazahstan a încălcat dreptul internațional prin faptul că nu a tratat în mod echitabil investițiile lui Stati și părțile în Kazahstan, obligînd aceasta țară la plata a peste 500 de milioane dolari sub formă de daune, cheltuieli legale și dobînzi.

În 1999, părțile Stati au achiziționat două companii care dețineau licențe pentru cîmpurile petroliere Borankol și Tolkyn din Kazahstan. Au investit peste 1 miliard de dolari americani în deceniul următor pentru a transforma companiile în afaceri de explorare și producție de succes.

Pînă la sfîrșitul anului 2008, afacerile au devenit profitabile și a adus venituri considerabile pentru statul kazah. Cu toate acestea mai multe agenții guvernamentale au efectuat inspecții și audituri împovărătoare la companiile din Kazahstan ce aparțineau lui Stati și părțile. Acestea au dus la acuzații false de conduită ilegală îndreptate contra lui Stati și companiile lor din Kazahstan, inclusiv penale și la confiscarea și naționalizarea investițiilor lor de către autoritățile kazahiene în iulie 2010

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load