După anularea zborului, cine este responsabil - compania aeriană sau agenția de turism? ©

După anularea zborului, cine este responsabil - compania aeriană sau agenția de turism?

Puțini călători cunosc posibilitatea de a obține o rambursare în cazul unui zbor anulat. Adesea, pasagerul nu obține compensații financiare din diferite motive.

Unul dintre ele ar fi - procedura este extrem de complicată. Companiile aeriene au creat o procedură dificilă pentru obținerea despăgubirilor, de aceea doar 2 - 4% dintre pasageri depun o cerere de compensare a zborului. Așadar, oamenii știu din start că acest proces este complicat, necesită multă birocrație și cedează. Din fericire, poți apela la companii specializate pentru a completa formularul și a gestiona întreg procesul pentru a obține compensații pentru zboruri anulate. AirAdvisor reprezintă o echipă  de experți ce va evalua cu atenție cazul pentru a vedea dacă ai dreptul la despăgubiri și te va ajuta pînă la sfîrșitul procedurii anevoioase.

O situație foarte frecventă este:

” Nu am rezervat biletul prin intermediul unei companii aeriene, ci prin intermediul unei agenții. Mai am dreptul la despăgubire?”

Compania aeriană rămîne responsabilă pentru zboruri internaționale anulate, chiar dacă biletele au fost achiziționate prin intermediul agențiilor de turism. Cu toate acestea, dacă agenția de turism a decis să schimbe rezervările pentru un alt zbor, fără ca zborul inițial să fi întîrziat, nu ai dreptul la nici o compensație și compania aeriană nu va fi trasă la răspundere. Ce se întîmplă, dacă apelezi la o agenție de turism? În primul rînd, trebuie de menționat faptul că sînt mai multe situații în care poți cere o despăgubire. Dacă agenția de turism a vîndut doar biletul, atunci acționează precum un intermediar.

Procedura cu o agenție intermediară, care a vîndut doar biletul de avion

În cazul unei agenții intermediare, răspunzător pentru un zbor anulat sau o potențială întîrziere este compania aeriană, în timp ce agenția de turism este un simplu intermediar. Ca o tentativă de a rezolva problema, se poate trimite o plîngere la Autoritatea Națională Civilă de Aviație- ENAC. Acestea ar fi informațiile utile pentru cei care zboară cu avionul, în conformitate cu legislația actuală, actualizînd cele mai recente hotărîri ale Curții Europene de Justiție. În cazul unor zboruri internaționale anulate, pasagerul are dreptul:

Să aleagă între:

  • întoarcerea banilor pe bilet (în decurs de 7 zile) sau
  • redirecționarea zborului alternativ spre destinația finală, cît mai curând posibil sau la o dată ulterioară mai convenabilă pentru pasageri;
  • consiliere și asistență.
  1. agenția a organizat întreg pachetul turistic

Procedura în cazul în care agenția de turism preia rolul de organizator a pachetului turistic

Prevederile Codului de Turism indică  ce drepturile pasagerilor aerieni în cazul unor zboruri anulate:

  • agenția trebuie să înlocuiască un zbor anulat cu altul, ce nu implică modificări ale călătoriei;
  • în cazul în care modificarea zborului implică schimbări semnificative ale călătoriei, agenția va anunța imediat turistul, comunicîndu-i despre incovenientele prezente. Modificarea trebuie să implice un pachet echivalent sau superior, fără o taxă suplimentară.

În cazul în care călătoria a început deja, iar tu nu știi ce zboruri sînt anulate:

  • agenția trebuie să adopte soluții alternative care să permită continuarea călătoriei, cu excepția rambursării pentru orice servicii extra;
  • dacă nu se poate găsi nici o soluție alternativă sau turistul nu acceptă dintr-un motiv justificat, agenția asigură un mijloc de transport pentru revenirea la locul de plecare și returnează diferența dintre costul serviciilor furnizate și cel al serviciilor furnizate pînă la momentul întoarcerii.

Pînă la urmă, poate fi destul de complicat să înțelegi cine e responsabil în cazul tău, concret. În asemenea momente, este mai bine să îți încredințezi cazul unei echipe de specialiști cu experiență practică în cazul despăgubirilor pentru zboruri perturbate. Trebuie să înțelegi că specialiștii deja s-au ciocnit de toate posibilitățile și au planuri bine puse la punct pentru fiecare caz.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Advertorial.

Mai multe

Sondaj Toate

load