TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Dodon a anunțat 5 inițiative de susținere a businessului

Dodon a anunțat 5 inițiative de susținere a businessului

Conducerea țării ar trebui să-i sprijine pe cei care creează locuri de muncă și investesc în țara noastră.

Despre aceasta a afirmat președintele țării la forumul economic, la care pentru prima dată au participat împreună șeful statului, președintele parlamentului și prim-ministru, transmite NOI.md.

Președintele a recunoscut cu părere de rău că, din cauza lipsei condițiilor necesare, în ultimii ani mulți antreprenori au fost nevoiți să-și închidă afacerile și să plece din Moldova. Noua conducere a țării intenționează să corecteze această situație. În acest sens, Igor Dodon a anunțat 5 inițiative pentru a sprijini mediul de afaceri din Moldova:

1. Reducerea presiunii asupra antreprenorilor și eliminarea dreptului de a efectua raiduri și control de către structurile Ministerului Afacerilor Interne. Igor Dodon consideră că Ministerul de Interne și poliția nu ar trebui să se ocupe cu controlul activității economice.
2. Sprijinul producătorului autohton. În continuarea discursului său, Igor Dodon a menționat că Moldova importă mult din ceea ce ar putea produce. Șeful statului a pledat pentru schimbarea acestei situații prin crearea unor condiții necesare pentru producătorii moldoveni. ”În magazine ar trebui să existe produse autohtone, nu doar cele de import. De aceea, noi vom crea conform legislației condiții pentru ca producătorul moldovean să fie prezent în marile lanțuri comerciale", a spus el.
3. Proiecte de infrastructură. Șeful statului, de asemenea a remarcat cu regret că guvernarea anterioară nu a acordat atenția cuvenită proiectelor de infrastructură. Situația se va schimba deja în anul viitor, a dat el asigurări. Se vor face investiții în infrastructura rutieră, în construcția cel puțin a unui aeroport internațional, precum și în calea ferată din Moldova.
4. Crearea unor platforme industriale în fiecare raion al țării. Igor Dodon a menționat că, în fiecare raion, ar trebui create platforme industriale, astfel încît investitorii să poată crea locuri de muncă nu numai la Chișinău, ci și pe teritoriul întregii republici.
5. Ne vom clarifica cu așa-numita „Lege a miliardului” După așa-numitul „furt al secolului”, bugetul de stat, adică noi toți, trebuie să plătim pentru consecințele sale. După cum se știe, în 2014-2015, Banca Națională a acordat credite de urgență către trei bănci cunoscute sub garanția guvernului, care au emis obligațiuni guvernamentale în valoare de peste 13 miliarde de lei cu o rată de 5% anual. Drept urmare, statul trebuie să ramburseze în termen de 25 de ani peste 20 de miliarde de lei din contul fondurilor bugetare. În acest sens, Igor Dodon va veni cu o inițiativă care va reduce această povară.
„Vom face tot posibilul pentru a schimba situația spre bine. Pentru aceasta avem și dorință, și consens necesar la nivelul conducerii țării. Putem face toate acestea foarte repede dacă va exista dialog și deschidere. Promit că din partea noastră această deschidere va fi - a spus el în concluzie.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load